Zahtjevi grupe “Odbrana izborne volje”: Spriječiti prodaju EPCG, zaustaviti novo zaduženje…

Grupa “Odbrana izborne volje” predstavila je zahtjeve, kako su naveli, u cilju sprečavanja novog ciklusa rasprodaje državnih resursa i otimačine od naroda u realizaciji političke elite.

Oni su u vajber grupi koja broji preko 20 hiljada članova, predstavili pet predloga koji će, kako su istakli ukoliko budu dobili podršku, biti formalizovani kao njihovi zvanični zahtjevi.

Njihove zahtjeve prenosimo u cjelosti:

1. Ključne stavove grupe, kao stavove koji održavaju volju naroda Crne Gore, treba da u javnoj komunikaciji i sa kandidatima za najvažnije funkcije u budućoj izvršnoj vlasti, predstavi tim od najmanje pet članova grupe koji bi bili izabrani na osnovu referenci i predloga članova ove grupe. Ovaj tim bi na adekvatan način prezentirao i usmjeravao zahtjeve i stavove članova grupe koji su prepoznati kao volja većine. Taj tim imao bi zadatak da na vjerodostojan način predstavlja glas naroda, s obzirom da se decenijama suočavamo sa problemom da velika većina političara zaboravi nakon izbora na obećanja data prije izlaska na birališta a samim tim i na nepisani ugovor sa građanima koji im daju povjerenje. Na ovaj način bi, makar djelimično, mogli da utičemo na političke predstavnike da se drže datih obećanja i znaju da za njih i odgovaraju narodu.

2. S obzirom na ogroman dug koji su građanima Crne Gore ostavile prethodne vlasti, prije svega DPS režim koji je zadužio državu blizu četiri milijarde, ali i 42. Vlada preko ministra finansija a sada mandatara za sastav 44. Vlade Milojka Spajića (750 miliona), zahtijevamo da se zaustavi sa novim i nekontrolisanim zaduživanjima Crne Gore i njenim svjesnim uvođenjem u dužničko ropstvo! Ovaj zahtjev posebno se tiče političara koji su spremni da za kratko vrijeme radikalno uvećaju spoljnji dug Crne Gore a onda nestanu na nekoj egzotičnoj destinaciji živjeći upravo od provizije zarađenje nekontrolisanim zaduživanjem naroda. Takvu mogućnost moramo da spriječimo jer smo to obavezni prema generacijama kojima ostavljamo ovu zemlju.

3. Zahtijevamo da se spriječi rasprodaja strateških državnih resursa, prije svega Elektroprivrede! Najavljene namjere prodaje ovog visokoprofitabilnog državnog preduzeća ukazuju na spremnost pojedinih političara da radi ličnih interesa ostave narod bez strateških resursa i time dodatno Crnu Goru uvedu u položaj kolonije! Izabrani tim predstavnika ove grupe, treba da u direktnoj komunikaciji sa kandidatima za najvažnije funkcije buduće izvršne vlasti, ali i cjelokupnom javnošću, bez uvijanja identifikuje pojedince koji su krenuli stazama Mila Đukanovića čija režim nas je već uveo u tešku ekonomsku situaciju.

4. Zahtijevamo od svih budućih članova Vlade da se javno obavežu da neće pristajati na bilo kakve ucjene od strane predstavnika drugih država i međunarodnih organizacija koje su na štetu interesa naroda Crne Gore! Ujedno, predlažemo i da se svaki član Vlade prije zakletve pred poslanicima Skupštine obaveže i na čin ostavke ukoliko se dokaže da je ugrozio interes naroda za svoj ili račun neke druge države! Obaveza čuvanja suvereniteta Crne Gore treba da podrazumijeva odbijanje bilo kakvog spoljnjeg miješanja u unutrašnju i spoljašnju politiku naše države, i svaki dokaz da se član izvršne vlasti nije pridržavao ovoga, podrazumijeva i njegov odlazak sa javne funkcije.

5. Svi javni funkcioneri, i oni u izvršnoj vlasti i oni na čelu javnih preduzeća, moraju prije preuzimanja funkcije da se pismeno obavežu da i ličnom imovinom garantuju obeštećenje države i građana u slučaju štete koja bi nastala nekom njihovom pogrešnom odlukom, nesavjesnim radom ili zloupotrebom službene dužnosti!

Foto: DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA