Za Vidovdan o Miloviću, Jasenovcu i rekonstrukciji Vlade?

Skupština Crne Gore trebalo bi na sjednici zakazanoj za 28. jun da raspravlja o razrješenju ministra pravde Andreja Milovića i Predlogu rezolucije o genocidu u Jasenovcu, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Izvor lista iz vlasti tvrdi da je to navodno dogovoreno na sastanku čelnika parlamentarne većine, poručujući da bi na zakazanoj sjednici, kako sad stvari stoje, mogla da bude predložena i rekonstrukcija Vlade. Sagovornik nije precizirao da li je dogovor postignut na nivou svih lidera većine.

Na dnevnom redu sjednice su izvještaji o radu Tužilačkog i Sudskog savjeta, kao i tačka izbor, imenovanja i razrješenja. Predlozi o Miloviću, Jasenovcu i rekonstrukciji mogu dopunom biti uvršteni u dnevni red.

Izvor “Vijesti” kaže da je moguće da je pitanje razrješenja Milovića povezano s rekonstrukcijom, jer, kako ocjenjuje, partije nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF) vjerovatno ne žele da glasaju za smjenu ministra pravde prije nego uđu u izvršnu vlast.

Premijer i lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić, šef parlamenta i Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić i čelnik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević nisu juče odgovorili “Vijestima” na pitanje da li je tačno da će se na sjednici zakazanoj za sljedeći petak raspravljati o Miloviću, Jasenovcu i rekonstrukciji.

Potpredsjednik Vlade i čelnik Albanske alternative Nik Đeljošaj, rekao je juče “Vijestima” da misli da rekonstrukcije ne može biti do kraja mjeseca, jer je, kaže, prema koalicionom sporazumu o vlasti, taj proces predviđen “krajem godine”.

“Kad analiziramo poštovanje sporazuma i ko ga je poštovao, nastavljamo dalje. Sporazum se ne može mijenjati bez saglasnosti svih potpisnika”, poručio je.

Prema tom dokumentu, rekonstrukcija bi trebalo da se obavi “do kraja godine”, ulaskom konstituenata nekadašnjeg DF-a u nju – Mandićevog NSD-a i Kneževićevog DNP-a. Međutim, već nekoliko mjeseci spekuliše se da bi dio Spajićevog kabineta mogla da bude i opoziciona Bošnjačka stranka (BS). Iz Demokrata su prekjuče “Vijestima” kazali da se o eventualnom učešću BS-a u vlasti može razgovarati tek pošto ta stranka raskine koaliciju s Demokratskom partijom socijalista (DPS) u Bijelom Polju, formira u toj opštini vlast s većinom s državnog nivoa, te “raskrsti s bivšim sistemom”.

Izvori “Vijesti” kažu da je Mandić sazvao sjednicu bez prethodnog dogovora na kolegijumu šefa parlamenta, i da je prekršio Poslovnik Skupštine jer na dnevnom redu zakazane sjednice nema nijedne tačke koju je predložila opozicija. Prema Poslovniku, opozicija ima pravo na jednu tačku dnevnog reda.

Jedan od tih sagovornik tvrdi da je Mandić članove kolegijuma samo obavijestio porukom o tome da će na dnevnom redu biti izvještaji Tužilačkog i Sudskog savjeta. Navodi i da na prethodna dva zasjedanja kolegijuma nije bilo govora o tome da će biti sazvana sjednica s tim dnevnim redom.

Premijer Spajić predložio je prošle sedmice razrješenje Milovića, koji ga je prethodno optužio da PES, Vladu i državu vodi u “ponor”. Spajić je odgovorio da su razlog za njegovu inicijativu Milovićevi “raniji nastupi u javnosti”, i poručio da ministar pravde pokušava da s predsjednikom države Jakovom Milatovićem destabilizuje Vladu.

Kad je riječ o Predlogu rezolucije o Jasenovcu, on je podnijet sredinom maja, nekoliko dana prije nego što je Crna Gora na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) podržala usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici. Kneževićev DNP je nakon toga poručio da je usvajanje rezolucije o Jasenovcu najkasnije do kraja juna preduslov da bi uopšte razmatrali dalju podršku Spajiću.

Knežević je prije desetak dana poručio da bi volio da se o rezoluciji u Jasenovcu glasa 28. juna, na Vidovdan, da bi se simobolički poslala poruka “da se u Jasenovcu desio nezapamćeni genocid, koji mnogi pokušavaju relativizovati i izjednačiti s nekim zločinima”.

Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gor

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA