Za spas Zete: Zeta daleko od samostalne opštine

Nakon godinu dana od naše zajedničke borbe, koja je uglavnom bila prepoznata kroz blokadu saobraćajnica u cilju očuvanja interesa građana, Zeta kao samostalna opština „obilježava prvi rođendan“, saopšteno je iz Koalicije „Za spas Zete“. 

Prema njihovim riječima, Zeta jeste dobila status opštine, ali u Zeti od 16.08.2022. godine postoji razočarenje zbog načina na koji je to urađeno.

„Naš krajnji cilj jeste bio formiranje samostalne opštine, ali ne kako bi se zadovoljili partijski interesi, već kako bi se ispoštovala volja građana. Upravo danas, godinu nakon toga, građani Zete ne mogu biti zadovoljni godinom unazad, jer je u stvarnosti Zeta još uvijek daleko od samostalne opštine, koja mora imati definisanu teritoriju, imovinu, budžet, opštinska preduzeća koja vode brigu o društvenoj zajednici.

Kako pojedini mediji navode da je djelovanje odbora „Za spas Zete“ utihnulo, ovim putem ih obavještavamo da je utihnulo samo u dijelu blokiranja saobraćajnica, a u dijelu borbe za Zetu nije, i neće nikad”, navode iz koalicije Za spas Zete.

U proteklih godinu dana, dodaju, prikupili su određene podatke koji se tiču istorijskih zakonskih činjenica i teritorije Zete, iz Državnog arhiva Crne Gore, i navedeno će predstavljati dobru osnovu za buduće razgraničenje.

„Takođe, moramo se osvrnuti i na još jedan medijski navod, a to je da je jedan od glavnih ljudi odbora postao opštinski funkcioner. Ukazivanjem prilike da putem građanskog aktivizma pojedinci skrenu pažnju na sebe i dobiju mogućnost da uređuju sistem za koji su se borili, odnosno za koji se i dalje bore, predstavlja korak naprijed u društvu koje je do sada znalo samo za politička zapošljavanja, po „dubini, širini i visini“, kazali su u saopštenju.

Kako ističu, Bojan Popović član odbora „Za spas Zete“, shodno svojim kvalifikacijama i radnom iskustvu, postao je v.d. sekretara Sekretarijata za finansije i budžet Opštine Zeta.

„Na novoj poziciji je već za kratko vrijeme pokazao da je pravi predstavnik građana Zete, donošenjem Odluke o porezu na nepokretnosti koja će smanjiti poreske obaveze građana Zete, u godini gdje u svim opštinama raste navedeno zaduženje zbog rasta prosječne cijene m2 nekretnina. Takođe, uvođenjem nove lokalne komunalne takse po letu aviona preko 16 tona, Aerodrom koji se nalazi u Zeti, će po prvi put u istoriji plaćati lokalnu komunalnu taksu opštini u kojoj se nalazi“, poručuju u saopštenju.

Takođe, kako navode, možda i najbitnija vijest iz ugla odbora „Za spas Zete“ je to što je, pored Mihaila Asanovića i Milana Stanovića, mjesto u Organizacionom odboru za stvaranje uslova za početak rada novoosnovane Opštine Zeta, koji će se baviti problematikom razgraničenja i raspodjele imovine, dobio i Bojan Popović, upravo zbog prethodnih aktivnosti kroz rad odbora „Za spas Zete“.

„Shodno svemu navedenom, zaključak je da stavovi koje je zauzimao odbor „Za spas Zete“, sada predstavljaju stavove Opštine Zeta, a tu svoje mjesto naravno nalazi i usvojena Deklaracija o zaštiti interesa Zete. Drugim riječima, nekadašnje „neistitucionalno“ djelovanje odbora „Za spas Zete“ će ubrzo postati insistucionalno, kroz pomenuti Organizacioni odbor, što građane Zete treba da raduje“, zaključuju.

Foto: Zeta

NIKŠIĆ PROGNOZA