Za sjutra zakazana sjednica: Andrijevica sve bliža vandrednim izborima

Za sjutra, utorak, zakazana je redovna sjednica Skupštine opštine Andrijevica na kojoj bi, između ostalog, trebalo da se raspravlja o rebalansu budžeta, mogla bi da da odgovor na pitanje kakva je dalja sudbina lokalne vlasti i kako će se u narednom periodu razvijati politička situacija u ovom gradu. Naime, ukoliko ne dođe do održavanja i ove sjednice, gledajući važeće propise, prijeti raspuštanje lokalnog parlamenta od strane Vlade Crne Gore i uvođenje prinudne uprave. Ukoliko se održi sjednica, a ne usvoji odluka o rebalansu budžeta, dovodi se u pitanje dalje funkcionisanje lokalne uprave, što bi, po prirodi stvari, takođe nalagalo uvođenje prinudne uprave. To bi ujedno značilo da bi epilog višemjesečne političke krize u Andrijevici, nakon što prinudna uprava odradi svoj dio posla, bio raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Takvu konstataciju izrekao je juče u izjavi za „Dan“ i predsjednik Opštine Andrijevica Željko Ćulafić, iz redova SNP-a, ističući da bi svi odbornici koji misle dobro Andrijevici trebalo da podrže ponuđenu odluku o rebalansu budžeta.

– Propisi su jasni, ako lokalni parlament ne funkcioniše više od šest mjeseci, onda slijedi uvođenje prinudne uprave i nakon toga raspisivanje vanrednih izbora. Takođe, ako se ne usvoje važne odluke za funkcionisanje lokalne uprave slijedi isti scenario. To znači da će se to desiti i u Andrijevici ako se sjednice ne budu održavale i ukoliko odluke koje se tiču budžeta ne dobiju zeleno svjetlo. Ujedno, sjutrašnja sjednica je test za sve političke subjekte u našem gradu, jer svi oni koji daju podršku odluci o rebalansu budžeta pokazaće da su im na prvom mjestu opšti interesi, odnosno interesi građana, jer se na taj način stvraju uslovi za dalje nesmetano funkcionisanje lokalne uprave i redovno servisiranje obaveza prema potrošačkim jedinicama. Svi oni koji neozbiljno priđu ovom problemu i budu opstruirali usvajanje ove odluke, uvjeriće i javnost i građane da su im lični i uskopartijski interesi preči od zajedničkih ineresa usmjerenih za dobrobit Andrijevice – naglasio je Ćulafić.

Sličnu konstataciju u izjavi za „Dan“ izrekao je i predsjednik lokalnog parlamenta Mladen Đukić, iz redova Demokrata. On je pozvao sve odbornike da izglasaju odluke koje su ponuđene za dnevni red sjutrašnje sjednice.

– I ranije sam pozivao odbornike i vlasti i opozicije da se uozbilje i da doprinesu da se, usvajanjem važnih odluka, ispoštuje volja birača iskazana na poslednjim izborima. To činim ponovo ukazujući da niko nema pravo da nekim nepopularnim potezima sprečava funkcionisanje lokalne uprave – istako je Đukić.

Iz lokalnog DPS-a se nijesu izjašnjavali kako će se odrediti kada je sjutrašnja sjednica u pitanju. Oni su ranije isticali da nema nikakve potrebe za raspuštanje Skupštine i raspisivanje vanrednih lokalnih izbora, već da nadležni državni organi treba da omoguće da se u Andrijevici formira nova skupštinska većina.

Ni nezavisni odbornik Milan Mirković, koji je napustio redove SNP-a, juče se nije izjašnjavao kakav je njegov stav u vezi sa zakazanom sjednicom.

– Još uvijek nijesam iščitao skupštinske materijale u dovoljnoj mjeri, tako da još uvijek ne mogu ništa da kažem. Na samoj sjednici ću se odrediti po ovom pitanju – kazao je Mirković.

Sve u rukama nezavisnih odbornika

Nakon lokalnih izbora, održanih 30. avgusta 2020. godine, lokalnu vlast u Andrijevici formirali su koalicija Za budućnost Andrijevice, sastavljena od sedam odborina SNP-a i šest odbornka Nove srpske demokratije, i Demokratska Crna Gora, koja je osvojila tri odbornička mandata. Tom prilikom koalicija DPS–SD sa 15 odbornika preselila se u opoziciju. U međuvremenu odbornici vladajuće koalicije, Milan Mirković sa liste SNP-a, Bogdan Mijović iz redova Demokrata i Mijomir Dragović iz Nove srpske demokratije, nakon mimoilaženja sa svojim partijama, prešli su u nezavisne odbornike, što je u znatnoj mjeri produbilo političku krizu u Andrijevici. Opšta je ocjena da će stavovi tri pomenuta odbornika biti presudni kada je u pitanju dalje kreiranje političkog ambijenta u Andrijevici.

Foto: Dan

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA