Vuksanović: Ako nas DIK odbije, idemo na Ustavni sud

Pokret Naprijed Vuka Kadića dostavio je Državnoj izbornoj komisiji prigovore koji se odnose na tok izbornog dana lokalnih vanrednih izbora 29. septembra. Ovaj pokret predao je prigovore za 15 biračkih mjesta.

Izborna komisija Glavnog grada odbila sve njihove prigovore, te je sada na Državnoj izbornoj komisiji da se izjasni.

Nebojša Vuksanović iz Pokreta Naprijed, kazao je za „Dan“ da su predali prigovore za 15 biračkih mjesta među kojima je i biračko mjesto 27 u Doljanima.

– To su sve isti prigovori koje smo predali i Izbornoj komisiji Glavnog grada koje su oni odbili uključujući i Doljane. Ukoliko nam prigovore odbije i Državna izborna komisija žalićemo se Ustavnom sudu. Smatramo da su prigovori osnovani i da je na svim tim biračkim mjestima došlo do evidentnog kršenja zakona. Naše očekivanje je da Državna izborna komisija donosi odluku u konkretnim slučajevima u skladu sa zakonom. Ne želimo da vršimo nikakav pritisak ni na koga. Državna izborna komisija trebala bi da bude stručno tijelo i mi se nadamo da će i oni o našim prigovorima prosuđivati u skladu sa strukom i zakonom – rekao je Vuksanović.

Vuksanović kaže da Državna izborna komisija ima rok od 24 sata da zakaže sjednicu i donese odluku.

– Oni imaju rok od 24 sata da zakažu sjednicu. Nakon toga treba da sačune rješenja tako da očekujemo da ćemo ih dobiti vjerovatno u utorak. U zavisnosti od toga kakva rješenja donese DIK odlučićemo da li idemo na Ustavni sud – kazao je Vuksanović.

Kako je za „Dan“ kazao Nikola Mugoša, predsjednik Državne izborne komisije, sjednica je zakazana za danas.

image

foto: DIK

– Pokret Naprijed predao je Državnoj izbornoj komisiji 15 prigovora. Sjednica DIK-a biće održana danas – rekao je Mugoša.

Mugoša je kazao da je Pokret Naprijed dostavio prigovore Državnoj izbornoj komisiji u zakonskom roku, odnosno u roku od 72 sata od trenutka dostavljanja rješenja koje je donijela Izborna komisija Glavnog grada.

– Državna izborna komisija ima rok od 24 sata da postupi po prigovoru i donese rješenje kojim se prigovor, usvaja ili odbija. U slučaju odbijanja prigovora, podnosilac se može žaliti Ustavnom sudu – kazao je Mugoša.

Mugoša pojašnjava da ukoliko Državna izborna komisija usvoji prigovor izbori se ponavljaju.

– U tom slučaju izbori se ponavljaju i ne postoji mogućnost da se bilo ko žali Ustavnom sudu. Izbori će biti ponovljeni u roku od sedam dana od donošenja odluke – kaže Mugoša.

naslovna foto: Mićko Vujisić/Dan

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA