Vuković: Novca za plate ima do kraja 2023. pa čak i da se ne zaradi ni cent

Bivši gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković demantovao je tvrdnje novih vlasti da novca za zarade zapošljenih u gradskoj upravi ima do septembra ove godine i da će na ljeto morati da se radi rebalans budžeta. Vuković je istovremeno objavio dokaz da je na računima budžeta Glavnog grada ogromnih 17,183 miliona eura, što je rekordan iznos.

– Posljednjeg dana mandata prethodne gradske uprave na računima grada je bilo preko 17 miliona. Poređenja radi, prvog dana našeg mandata 31. 7. 2018. na računima je bilo nešto preko 600.000 eura – rekao je Vuković.

Bivši gradonačelnik je podatke sa dokazima objavio nakon što je novoimenovani zamjenik gradonačelnika iz Ure Luka Rakčević ustvrdio da ,,novca za plate za zapošljene ima samo do septembra i da će biti neophodan rebalans budžeta“.

– Pronašli smo prilično teško stanje. Gradske finansije bez obzira na ranije narative bivše gradske uprave nijesu baš u najsjajnijem stanju. Sa posljednjim povećanjem zarada fali nam novca za zarade zapošljenih u organima uprave za sve dalje od septembra mjeseca ove godine, zbog čega ćemo tokom ljeta morati da radimo rebalans budžeta. Moraćemo da razročimo dio sredstava koje je bivši gradonačelnik oročio – kazao je Rakčević na TVCG.

Vuković, međutim, navodi da će ostati najmanje pet miliona eura na računima Glavnog grada u narednoj godini čak iako se ne zaradi ni cent, a procjena je da će se prihodovati preko 60 miliona eura.

– Mjesečna izdvajanja za plate u Glavnom gradu iznose cca 1,3 miliona eura. Ako je do kraja godine ostalo, računajući i april, devet mjeseci, to znači da je potrebno 11,7 miliona eura za plate. Drugim riječima, da ne zaradi nijedan cent do kraja godine, a planom budžeta su predviđeni prihodi – od poreza, prireza i sl. – u narednih 8 mjeseci od preko 60 miliona eura, nova gradska uprava može isplatiti plate od novca koji im je ostavljen na računu, i to da se prenese preko pet miliona u narednu godinu – rekao je Vuković.

On je objasnio da je ponudio dokaze iz razloga što je prethodnih dana, u cilju manipulisanja našim sugrađanima, moglo pročitati i da je finansijska situacija u Glavnom gradu složena, da neće biti novca za plate do kraja godine i da je zato neophodno raditi rebalans budžeta.

– Čak i da se od novca koji je ostavljen na računu plati i preostali dug Glavnog grada za ovu godinu od 2,3 miliona eura, opet bi ostalo novca za prenos u 2024.

Rebalans budžeta koji pominje nova uprava potrebno je uraditi u svim opštinama u Crnoj Gori ne zbog stanja finansija Glavnog grada, već zbog usvajanja granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa, kojim su povećane plate u javnoj upravi. Završavam ,,polemiku“ s predstavnicima nove gradske uprave, u nadi da više neće biti potrebe za reakcijama ove vrste.

Jednako tako, uz osude prijetnji otkazima kolegama koje su na bolovanju, iskreno se nadam, ukoliko je to zaista u planu, da će nova uprava odustati od ideje smanjenja u sistemu Glavnog grada. U pitanju je najbolji dio sistema javne uprave u Crnoj Gori, u kojem rade izvanredni profesionalci koji zaslužuju da budu pristojno plaćeni – zaključio je Vuković.

Izvor: Pobjeda

Foto: Glavni grad

NIKŠIĆ PROGNOZA