Vuković: Necivilizovan odnos opozicije u Nikšiću, sve rade da zaustave razvoj grada

S obzirom na to da smo imali jedan prilično necivilizovan odnos opozicije u parlamentu prilikom održavanja sjednice, s obzirom da sam bio dužan kao predsjednik SO do poslednjeg slova, iako sam, čini mi se, svakog puta do sad bio izuzetno fleksibilan i davao opoziciji brojne mogućnosti i u smislu broja govornika i u vremenskom prekoračenju, danas naravno nije bilo primjereno dozvoliti takvo kršenje poslovnika i po ko zna koji put zloupotrebu procedure, kazao je danas Nemanja Vuković, predsjednik SO Nikšić.

„Vidjeli ste i nažalost svjedočili smo svi nečemu što nije primjereno Skupštini, nečemu čemu nijesmo imali priliku da svjedočimo u protekle tri godine. Razumijem političku potrebu za performansom, čini mi se da je taj performans mogao biti završen i rad nastavljen, međutim danas smo na insistiranje opozicije, postigli dogovor i uvažili ono što si njihovi zahtjevi, ponovo i po ko zna koji put pokazujući demokratski kapacitet, danas ćemo prekinuti sjednicu, a nastavak ćemo zakazati za utorak u 9h. Dakle, po ko zna koji put se izlazi u susret zahtjevima opozicije. To je nešto na čemu sam kao predsjednik Skupštine insistirao svih ovih godina, da imamo ravnopravan odnos i prema vlasti i prema opoziciji“, istakao je Vuković.

Kako je naveo, iako su čuli najave haosa, neće posezati za onim što smo, kako je dodao, imali priliku da vidimo u Skupštini Crne Gore kada je DPS imao većinu, a poslanici izbacivani iz sale uz pomoć obezbjeđenja.

Vuković je naglasio da to nije njihov manir i nešto za čim bi ikad posegnuo.

„Vidjeli ste i najbrutalnije uvrede na račun kolega odbornika iz Demokrata, kolega iz većine, ali i na moj račun. Naravno, trudio sam se u jednom momentu da i to zanemarim, da otpišem na potrebu za političkom predstavom i cirkusom i, naravno, nisam dozvolio da se taj cirkus nastavi već smo dali pauzu i pokušali sa kolegama iz opozicije da postignemo dogovor. Ono što sam vidio, a što nažalost nemaju hrabrosti da kažu na samim sjednicama, prozivke koje sam pročitao u medijima u međuvremenu, zaista negdje i možda najviše govore o njima, ali je o njima najviše i rekla nositeljka liste sa lokalnih izbora koja ih je napustila kao politički subjekt. To je možda najbolji pokazatelj načina na koji djeluje opozicija i odnosa uvažene gospođe Damjanović koja je bila odbornica u ovoj Skupštini, a koja je napistila Demokratsku partiju socijalista“, smatra Vuković.

Vuković je naveo da mu je žao što danas imaju opstukciju opozicije i što se sjednica nije nastavila, ali je i odbacio tvrdnje opozicije da su druge tačke dnevnog reda dodate kao predstava da bi se prva tačka dnevnog reda o razrješenju skinula sa istog.

„Žao mi je što imamo ovakav vid opstrukcije i što se politički interesi stavljaju ispred interesa građana, a posebno mi je žao što se iznose brutalne laži i neistine, naravno kada mi nijesmo tu već kroz oblike izjava i raznih saopštenja, a kada je riječ o bitnosti naših fotelja. Koliko su nama fotelje bitne mi smo to mnogo puta do sada pokazali i kao Demokratska Crna Gora i kao ljudi u ovoj vlasti, a koliko su DPS-u fotelje bitne to najbolje govori i činjenica da gotovo na dnevnom nivou poslednjih mjeseci najavljuju svoj povratak na vlast i konstantno pričaju o vlasti. Za nas vlast ne predstavlja isto što i za njih“, kazao je predsjednik SO Nikšić.

Dodao je da opoziciji odgovara zaustavljanje razvoja Nikšića i politička nestabilnost, ali da je lokalna uprava ipak uspjela da pokrene grad i njegov razvoj.

„Naš cilj je jasan, a to je da nastavimo i da ovo povjerenje koje su nam dali građani da iskoristimo na najbolji način, da ispunimo njihova očekivanja i obećanja“, naveo je Vuković dodajući da jedini sud koji treba da im se da je sud građana Nikšića.

Istakao je i da su imali praksu još od juna prošle godine kada se isto našla na dnevnom redu inicijativa za razrješenje predsjednika Opštine Marka Kovačevića, „da se sačeka odluka provosudnih organa, te da ne donosi politička presuda prije pravosnažne“.

„Vjerujem da će se Tužilaštvo potpuno slobodno izjasniti u odnosu na ove okolnosti i da niko neće vršiti uticaj na to jer nema više onoga vremena kad su se presude naručivale kao kafe i nema više sudija, tužilaca i sprecijalnih tužilaca i direktora policije koji su službenici jednog ili dva kriminalna klana“, dodao je Vuković.

On je istakao da su više puta pokazali koliko im fotelje nijesu bitne već volja građana i njihova dobrobit. Podsjetio je da je njegov prethodnik je na ovoj poziciji imao 250 eura naknade za prekovremeni rad mjesečno koju je primao i prestanku funkcije.

„Ja i svi funkcioneri u Opštini Nikšić smo se toga odrekli. Nijedan funkcioner Demokrata nikada za ove tri godine nije uzeo naknadu za rad u komisijama. Svih naknada smo se odrekli. S druge strane funkcioneri DPS-a su u periodu kada je Opština Nikšić grcala u dugovima, kada nije imala sredstava ni za servisiranje osnovnih potreba, za dvije godine uzeli 20.000 eura samo na rad u komisijama. U tom periodu se za 20.000 eura mogao kupiti stan u centru grada. To je naš odnos prema gradu i državi. Svih beneficija i privilegija smo se odrekli i to je nešto što nam ne služi za politički marketing, već nešto u što zaista vjerujemo. Službena auta ne koristimo za privatne svrhe“, kazao je Vuković.

Marija Vujović

foto: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA