Vuković: Napravili smo osnovu da iduća godina bude istorijska po ulaganjima

U 2023. godini smo dali maksimum, kazao je predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković, navodeći da je napravljena dobra osnova da naredna godina bude istorijska kada je riječ o ulaganjima u naš grad.

On je u Jutarnjem programu RTNK, sumirajući rezultate u godini na izmaku, rekao da je 2023. godina bila uspješna za Opštinu Nikšić sa mnogo aspekata.

„Godina u kojoj smo započeli i realizovali veliki broj projekata, uspostavili veliki broj saradnji, otvorili veliki broj vrata za naš grad i njegov razvoj i napravili dobru osnovu da 2024. godina bude možda istorijska kada je riječ o ulaganjima u Nikšić“, naveo je Vuković.

Govoreći o završnoj sjednici Skupštine opštine Nikšić za ovu godinu, kaže da je najveći broj odluka usvojen bez glasova protiv, te da su pojedine programe rada podržali predstavnici opozicije zajedno sa predstavnicima vlasti.

„To možda najbolje govori o tome da u Nikšiću postoji jedna drugačija atmosfera kada je riječ o parlamentarnom djelovanju. Pokazali smo da se u toj političkoj areni možemo držati određenih standarda u komunikaciji, ali i donijeti veliki broj korisnih odluka“, smatra Vuković.

Najveći Budžet Opštine Nikšić u proteklih 20 godina

Kada je riječ o Budžetu, kaže da je to najveći Budžet Opštine Nikšić u proteklih 20 godina.

„Budžet je kvalitetan i definitivno ima razvojnu komponentu za naš grad. Kapitalni budžet je i ove godine realizovan u prilično visokom procentu, očekujem da kapitalni budžet za narednu godinu bude realizovan u još većem iznosu. Opština u ovom momentu na računu ima blizu 10 miliona eura, to govori da smo uspjeli da finansijski konsolidujemo Opštinu, da obezbijedimo redovnu otplatu obaveza iz prethodnog perioda, ali da pratimo i program Evropa sad 1 i Granski kolektivni ugovor za javnu upravu i na taj način doprinesemo povećanju standarda naših zaposlenih u Opštini Nikšić i dijelu javnih preduzeća čiji smo osnivač. Tu prije svega mislim na javna preduzeća vezana za komunalnu djelatnost, takođe na Radio televiziju Nikšić, Sportski centar, Parking servis…“, rekao je Vuković.

Nikšić ima kvalitetnu kulturnu ponudu

On je kazao i da se ništa ne može zamjeriti kulturnim institucijama s obzirom na uslove u kakve su došli sadašnji direktori. Prema njegovim riječima, imamo kvalitetnu kulturnu ponudu u našem gradu. Naglasio je da se za kulturu izdvaja oko tri miliona eura. Kaže da je u protekloj godini u Nikšiću organizovano preko 500 kulturnih događaja te da „ko je želio da konzumira kulturu imao je mogućnosti i prostora“.

Inicijativa da Nikšić bude kandidat za Evropsku prijestonicu kulture izuzetno korisna

Cijeni da je Inicijativa da Nikšić bude kandidat za Evropsku prijestonicu kulture 2030. koju je Skupština usvojila na predlog predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića izuzetno korisna.

„To će dati novi duh ne samo kulturnim institucijama, već i sa turističkog i sa brojnih drugih aspekata“, smatra Vuković, navodeći da će se početkom godine sastati sa ministarkom kulture i medija Tamarom Vujović kako bi se ta inicijativa dodatno obrazložila. Vjeruje da će Nikšić biti možda prvi grad iz Crne Gore koji će postati Evropska prijestonica kulture.

Kaže da su se trudili da u prethodne dvije i po godine urade najviše što mogu po pitanju poboljšanja vodovodne i putne infrastrukture u gradskom i seoskom području, kao i svih drugih mogućnosti koje su mogli da realizuju.

„U 2023. godini smo dali maksimum. Ostaće brojni drugi problemi, ono što je do nas je urađeno maksimalno, ali uvijek može bolje i nadam se da ćemo u narednoj godini biti bolji nego što smo u ovoj“, poručio je Vuković.

„Nadam se da će Prostorni plan biti usvojen do proljeća“

Napomenuo je da postoji problem sa Prostornim planom opštine Nikšić koji uslovljava dolazak velike investicije dogovorene sa izraelskom kompanijom „Big fashion“, kao i „Lidla“. Nada se da će Prostorni plan biti usvojen do proljeća.

Dodaje i da je deponija Mislov do problem „od kog nijesmo bježali“, te da bi uskoro trebala da počne sanacija. U ovoj godini nije bilo požara na deponiji, zahvaljujući posvećenosti Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj. Kaže i da će u narednoj godini pokušati da dođu do sredstava da se u Nikšiću izgradi Centar za upravljanje otpadom.

Dodaje i da se potpuno transparentno govori o postrojenju za preradu nusproizvoda životinjskog otpada, te da je to projekat koji finansira Svjetska banka.

„Ići ćemo sredinom januara u studijsku posjetu Italiji i pozvali smo predstavnike opozicije da nam se pridruže. Mislim da ono što podržava Evropska unija sigurno ne može biti loše. Nikšić je najveći generator i proizvođač životinjskog otpada u Crnoj Gori“, kaže Vuković, navodeći da je raspisan i tender za izgradnju prihvatilišta za pse lutalice na Studenačkim glavicama.

Popis protekao u demokratskoj atmosferi

Govoreći o popisu stanovništva, kaže da je očekivao da će u Nikšiću biti veći pad broja stanovnika nego što jeste.

„Popisano je oko 66.000 građana, s obzirom na to da je na prethodnom popisu bilo 72.000 taj pad nije dramatičan u onoj mjeri u kojoj sam očekivao da će biti“, navodi Vuković.

Smatra da je popis protekao u demokratskoj atmosferi i da su se građani slobodno izjasnili.

Mišljenja je da Nikšić neće pretrpjeti velika odstupanja od onoga što će pokazati preliminarni rezultati.

On je građanima poželio da naredna godina bude po svim osnovama bolja od 2023, dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću.

„Vjerujem da će biti obilježena i brojnim uspjesima Opštine Nikšić, da će u 2024. godini Nikšić konačno dobiti status kakav zaslužuje, status Grada“, zaključio je Vuković.

Nikola Kankaraš

Foto: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA