Vuković: Mandić i nadležni organi da se oglase povodom Jovanovićevih ocjena, Budvani su uznemireni

Poslanik i potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Ivan Vuković, pozvao je danas šefa Skupštine i Nove srpske demokratije (NSD) Andriju Mandića, ali i nadležne državne organe da se oglase povodom ocjene nosioca liste „Budva naš grad“ Nikole Jovanovića, da „kriminalci bliski NSD-u pokušavaju da uspostave vlast u Budvi po njihovoj mjeri“.

Vuković je ocijenio da je to slika atmosfera u Budvi nakon nedavno održanih lokalnih izbora u toj opštini, a manje od 24 sata nakon što su, kako je rekao, čelnici tužilačke orgaqnizacije poručili da se Crna Gora efikasno bori protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„Nekoliko sati nakon toga, odnosno kasno sinoć, desio se i neviđeni incident u zgradi Skupštine opštine Ulcinj, gdje je jedan broj lica bacio suzavac u namjeri da spriječi mirnu tranziciju vlasti na lokalnom nivou. Prethodno, u kontinuitetu, ovakve vijesti stižu iz Šavnika, Andrijevice, a stižu i iz Budve gdje je, po sopstvenom priznanju, prije izbora boravio ministar unutrašnjih poslova, g. (Danilo) Šaranović, i bio vrlo zadovoljan bezbjednosnom situacijom u tom gradu. Sve ovo se dešava u kontekstu priče o evropskim integracijama…“, rekao je Vuković na konferenciji za medije u parlamentu.

Jovanović je ranije danas saopštio da se ovih dana vrše „zastrašivanja i prisiljavanja pojedinaca s izbornih lista i predstavnika političkih subjekata“ da odustanu od formiranja koalicione vlasti s listom „Budva naš grad“.

„Do koje mjere je bezbjednosna situacija narušena, najbolje dokazuje činjenica da lica iz izbornog štaba NSD potežu i repetiraju pištolje na javnom mjestu na naše predstavnike i otvoreno prijete najavljujući napade. Sve ovo je poznato nadležnim organima koji su preduzeli mjere saslušanja i prikupljanja informacija, i to se pokazalo nedovoljnim“, dodao je.

Vuković je naveo da su, nakon Jovanovićevih poruka, ljudi u Budvi veoma uznemireni, i da je njegova partija dobila više poziva. Kaže da oni u kontinuitetu govore da je Budva u svojevrsnom vanrednom stanju, i da ga građani očekuju da se toj opštini „vrati normalnost života“.

„Koja ne može postojati ako, kako sam maločas citirao, predstavnici određenih partija ili kriminalnih struktura bliskih njima repetiraju pištolje na javnim mjestima i prijete svojim političkim neistomišljenicima. Na ovaj način, priča o evropskim integracijama se potpuno obesmišljava. Kad ovakve vijesti pođu u svijet, pitanje je šta će misliti oni koji će u junu odlučivati o tome da li Crna Gora zaslužuje pozitivan izvještaj (o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila) i da li Crnu Goru vide u perspektivi u društvu civilizovanih evropskih država“, istakao je poslanik DPS-a.

On je pozvao Mandića da se oglasi povodom ocjena Jovanovića da je NSD pokrovitelj kriminala u Budvi, ali i vrhovnog državnog tužioca, specijalnog državnog tužioca, Specijalno policijsko odjeljenje, „obični policijski tim“, ministra unutrašnjih poslova i direktora policije da, koliko je danas, preduzmu akcije „kako bi se ljudima u Budvi vratio osjećaj sigurnosti koji nemaju i zaštitio ustavni poredak u državi“.

„Zakoni Crne Gore su suspendovani u nekim opštinama. Ovako dalje ne ide. Ovo je kap u prepunoj čaši. Ova vladajuća koalicija, s ovakvim ljudima, ne može ispuniti istorijski cilj ulaska u EU“, smatra Vuković.

On tvrdi da je sjednica parlamenta koja je bila zakazana za danas, otkazana zbog Jovanovićevog istupa.

„Navodno nije bilo saglasnosti za dnevni red, ali potpuno je jasno da je ovo razlog. Očigledno postoje problemi na relaciji Budva – Podgorica – Beograd… Očekujemo promptnu, efikasnu reakciju državnih organa. Ne možemo da dozvolimo da neko teroriše građane Budve zato što mu je to u ovom trenutku oportuno“, poručio je Vuković.

Foto: Glavni grad

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA