Vuković Kuč: Promjena vlasti 30. avgusta donijela društvenu nestabilnost

Promjena vlasti u Crnoj Gori 30. avgusta 2020. godine donijela je društvenu nestabilnost, institucionalnu krizu, antievropske prakse, klerikalizaciju i vjersku netrpeljivost i nacionalističku ostrašćenost, ocijenila je poslanica Demokratske partije socijalista (DPS), Aleksandra Vuković Kuč.

U Crnoj Gori je na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine nakon tri decenije smijenjena vlast DPS-a, a tada su na čelo države došli koalicija Za budućnost Crne Gore, Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA.

“Promjena vlasti 30. avgusta donijela je društvenu nestabilnost, institucionalnu krizu, antievropske prakse, klerikalizaciju nasuprot profesionalizaciji, vjersku netrpeljivost i nacionalističku ostrašćenost, favorizaciju mediokritetstva nasuprot meritokratiji, sunovrat radne etike”, rekla je Vuković Kuč agenciji MINA.

Ona je ocijenila da je ta vlast balast na političkom iskustvu Crne Gore i breme pod kojim se potire svaka stvorena vrijednost.

Vuković Kuč je ocijenila da je dobar rezultat 30. avgusta sama promjena dugogodišnje vlasti u kojoj su se, kako je navela, sabirale dobre i loše politike i gradio ośećaj svemoći koji ni za jedno društvo nije dobar.

“Loše je što se desila promjena nagore. Sve što je u prethodnoj vlasti bilo rđavo, usavršeno je, sve što je bilo superiorno, urušeno je”, kazala je Vuković Kuč.

Ona smatra da je Crna Gora danas “ruina” liderke u evropskim integracijama.

Upitana kako ocjenjuje vođenje države u prethodne tri godine, Vuković Kuč je kazala da tu nema riječi o vođenju države.

“Ovo je odvođenje Crne Gore u kazamat nacionalizma, vjerskog fanatizma, političkog revanšizma i antievropske doktrine”, dodala je Vuković Kuč.

Kako je kazala, na vlasti u Crnoj Gori su nesiti mediokriteti gladni moći usljed ljudske i političke slabosti kojom su okovali državu i građane.

Vuković Kuč je ocijenila da je Crna Gora protektorat subjekata regionalne i međunarodne politike kojih se gnuša cijeli svijet.

“Naši vlastodršci su kmetovi rusko-srpskih vlastelina, koji ih drže na uzici svojih interesa, čime su Crnoj Gori oduzeli suverenitet i najvažnije, njen identitet, čiji je najviši izraz sloboda”, zaključila je Vuković Kuč.

Foto: DPS

NIKŠIĆ PROGNOZA