Vuković Kuč: Moja borba nema alternativu

Poslanica opozicione Demokratske partije socijalista Aleksandra Vuković Kuč danima je meta teških uvreda i mizoginog govora na društvenim mrežama.

Povod je njeno izlaganje na sjednici Skupštine Crne Gore 30. oktobra u kojem je iznijela kritički stav povodom izbora Andrije Mandića iz Demokratskog fronta za šefa parlamenta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Između ostalog, ukazala je da novoizabrani predsjednik Skupštine Andrija Mandić ne priznaje nezavisnu državu Crnu Goru, niti Kosovo, da je na strani Rusije koja je izvršila agresiju na Ukrajinu i da negira da se u Srebrenici dogodio genocid.

Nakon toga, po društvenim mrežama su počele da „kruže“ njene fotografije sa sjednice, koje su pratili neprimjereni komentari na račun njenog privatnog života – izgleda i trudnoće.

Osnovno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet zbog ovoga i utvrdiće da li ima elemenata krivičnog djela.

„Borba protiv nacionalista i šovinista je moj životni poziv. Zbog drugih koji doživljavaju nasilje od mrzitelja i podržavaoca ratnih zločinaca i genocida u regionu i u svijetu, moja riječ će biti postojanija i ubojitija“, kaže Vuković Kuč za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Napad na Vuković Kuč oštro je osudila većina nevladinih organizacija, njenih partijskih i kolega iz opozicije, građanskih aktivista.

Niko od poslanika parlamentarne većine nije reagovao.

Kritikom i pozivom nadležnim da reaguju, oglasio se i Zaštitinik ljudskih prava i sloboda.

Nasilje nad ženama preko društvenih mreža u porastu

Napad na poslanicu Aleksandru Vuković Kuč u skladu je rezultatima oktobarskog istraživanja Digitalnog forenzičkog centra „Seksizam u online medijima“, u kojem se konstatuje da je na društvenim mrežama povećano nasilje nad ženama koje se bave javnim poslom.

Prema nalazima, javne funkcionerke ne dobijaju kritike na račun rada već izgleda i privatnog života, a mržnja sa kojom se suočavaju je „stravična“.

Tome je, smatra jedna od autorki izvještaja Vesna Rajković, doprinijela politička kriza i jačanje uticaja vjerskih zajednica koje promovišu konzervativne vrijednosti:

„U kleronacionalistickim društvima žene su prve na udaru i zbog toga je, između ostalog, sve više mizoginije. Takve poruke, koje šire i političari icrkveni poglavariutiču na mišljenje građana, što dalje prenose korisnici društvenih mreža“, rekla je Rajković.

Višegodišnji napadi na Vuković

Osim nasilja u online prostoru, Vuković Kuč kaže da je doživljavala napade i na ulici.

„Nikada ih nijesam prijavila. Nijesam žrtva. Te kukavice su žrtve ideologije i politike koju podržavaju i naš zadatak je neprestana borba za moralnije i zdravije društvo. Ova borba nema alternativu, ona je moj život“, rekla je Vuković Kuč.

Odlučila je, kaže, da se oglasi i zbog zahvalnosti za veliku podršku koju je dobila.

„Ta podrška govori u prilog postojanju druge Crne Gore, suprotne onoj koju su zamislili „oslobodioci“ na vlasti. To je pristojna, građanska i antifašistička Crna Gora, država vladavine prava i osnaženih ljudskih prava“, ističe Vuković Kuč.

Foto: Skupština

NIKŠIĆ PROGNOZA