Vukićević: Moj stav o članstvu Kosova u Savjetu Evrope dijeli većina građana Crne Gore

Moj stav o članstvu Kosova u Savjetu Evrope dijeli većina građana Crne Gore, iako je bilo i kritika u dijelu javnosti. Nikad se nisam obazirala na sugestije kako bi trebalo da glasam po nekom pitanju. Poslanik, na primjer, ne mora da ima isti stav kao Vlada. Narodni predstavnik treba da glasa po svojoj savjesti, izjavila je poslanica i potpredsjednica DNP-a Maja Vukićević.

„Planiram da ostanem u parlamentu do kraja mandata. Očekujemo rekonstrukciju Vlade, lično mislim da nema razloga da se odvija fazno i parcijalno. Mislim da smo na djelu pokazali da smo privrženi sporazumu vladajuće većine i evropskim integracijama. Mislim da bi naši ministri dali maksimalan doprinos“, navela je Vukićević , gostujući u emisiji “Press plus” sa Rajkom Raičević na TV Adria.

Ona smatra da je režim koji je bio na vlasti do 2020. nije imao nikakav razlog da Crnu Goru uvede u Evropsku uniju.

„Poglavlja 23 i 24 su se odblokirala kad smo mi postali dio vladajuće većine. Izabrali smo VDT-a i situacija u pravosuđu se mijenja… Moram reći da je bilo šest ili godina stagnacije na evropskom putu, ta stagnacija je počela od Vlade Duška Markovića. Nije bilo nikakvog interesovanja DPS-a za vladavinu prava. Njihovo pravosuđe je služilo za obračun sa političkim protivnicima“, podvukla je Vukićević.

Ona napominje da DPS-u nije odgovaralo da se bilo šta mijenja.

„Krenula su neka hapšenja i vidite kakva je panika nastupila u DPS-u. Činjenice nisu na njihovoj strani. Suština je ono što se radi na unutrašnjem planu. Džaba ćemo govoriti o mnogim stvarima ako se ne riješe stvari u pravosudnom sektoru. I dalje u crnogorskim sudovima sude sudije povezane sa bivšim režimom. Pominjali smo veting i djelimični veting, ali ta ideja nije naišla na odobravanje. Vi imate Suzanu Mugošu kao istražnog sudiju, koja je izjavila da je presuda za državni udar kupljena. Osoba koja je bila spremna da za račun DPS-a osuđuje ljude za koje je znala da su nevini. Način na koji je tretirala svjedoke, koji su bili vrlo problematični jer nisu govorili istinu, doveo je do presude koju je donijela“, kazala je Vukićević.

Podsjetila je da je prije glasanja u Savjetu Evrope već glasala protiv članstva Kosova u toj organizaciji.

„Na samom Komitetu je bilo pokušaja da ubace u tekst amandman da se Kosovu omogući članstvo u SE tek nakon formiranja Zajednice srpskih opština, ali je to odbačeno. Bila je prilično čudna atmosfera. Kolega iz Pokreta Evropa sad je podržao taj amandman, koji nije prošao, a prilikom glasanja za članstvo Kosova u SE je bio uzdržan, što je njegovo pravo. Ljudska prava su zaista u fokusu, ali se dešavaju čudne stvari. Različiti su aršini i ima licemjerja. Lobiranje je na visokom nivou“ naglašava Vukićević.

Kako je navela, jak je bio pritisak da se pitanje članstva Kosova u SE stavi na dnevni red.

„Kosovo ne priznaje 12 članica Evropske unije. Postoji realna opasnost da se ovakav presedan ponovi u budućnosti“, rekla je Vukićević.

Prema njenim riječima, na sceni je politika dvostrukih aršina kad su u pitanju žene u politici.

„Ja nekako skoro nikad ne čitam komentare na društvenim mrežama i portalima. Nije normalno da neko ustane i negativno komentariše neku osobu na portalima. Veliki borci za prava žena ćute. Napade na žene koji  su im politički protivnici ignorišu, a napade na žene koje su im politički podobne osuđuju. Primjetila sam licemjernu reakciju dijela javnosti i komentarisala sam to na mom profilu na jednoj društvenoj mreži“, istakla je Vukićević.

Foto: Vijesti/Boris Pejović

.

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA