Vukadinović: Smjenu Milovića neće dozvoliti američka administracija

Ministar pravde Andrej Milović postao je važan igrač američke administracije u Crnoj Gori, koja stoji iza njega i koja njegovu smjenu neće dozvoliti, tvrdi politički analitičar Srđan Vukadinović koji upozorava i da će aktuelna dešavanja u Vladi uticati na dalje urušavanje Pokreta ,,Evropa sad“.

Vukadinović, u izjavi za Pobjedu, objašnjava kako je upravo američka podrška, koju Milović uživa, razlog zašto on sa isključenjem iz PES-a u februaru nije bio razriješen i funkcije ministra pravde.

– Zbog njegovih mogućnosti i njegovih konekcija sa Amerikom, aktuelni premijer Milojko Spajić jednostavno nije smio da rizikuje do te mjere da smijeni jednog tako bitnog čovjeka. Milović zato i tako odvažno poziva premijera da ga smijeni, iako ga ne može smijeniti on već samo Skupština, jer zna da američka administracija stoji iza njega i da oni jednostavno neće dozvoliti da se tako nešto dogodi. Milović je, po svoj prilici, njihov važan igrač u svemu što predstoji vezano za priključenje Evropskoj uniji i vezano za uklanjanje malignog uticaja Rusije u Crnoj Gori – navodi Vukadinović.

Sa druge strane, ukoliko premijer pokrene i formalni zahtjev za smjenu ministra pravde, što je sinoć i najavio, Vukadinović upozorava da će značajno oslabiti Spajićevu poziciju i autoritet, a Milovićevu znatno ojačati.

Uz podsjećanje da je urušavanje PES-a počelo upravo isključenjem Jakova Milatovića i istupom Andreja Milovića i da se ono ovim samo nastavlja, Vukadinović procjenjuje i da lideri tog političkog pokreta ne trpe „politički jake ljude“ koji predstavljaju određeni autoritet i koji daju značajan doprinos Crnoj Gori.

– Jedan od tih ljudi je sigurno i ministar Milović. Sve ove IBAR zakone, koji su prije par dana usvojeni, radilo je njegovo ministarstvo uz nedvosmislenu podršku Amerike. Milović je zaista odigrao veliku ulogu i odradio veliki posao i po svoj prilici je osjetio da je njegovo ministarstvo jedino koje ima opipljive i rezultate na osnovu kojih Crna Gora može da napravi značajne rezultate na putu ka EU – napominje Vukadinović.

Podsjećajući da se „pad, marginalizacija i krunjenje“ PES-a ovim samo nastavljaju, smatra i kako taj pokret više nikada neće moći da ponovi uspjeh sa posljednjih parlamentarnih izbora.

– Krunjenje i marginalizacija PES-a su počeli upravo tim odnosom prema Miloviću. Pri tome ne treba zaboraviti da je Milović jedan od rijetkih političara u ovoj vladi koji se zaista istinski bori za Crnu Goru, kome je Crna Gora na srcu i na čije odluke ne mogu uticati lideri susjednih država – kaže on.

Napominje i da upravo to i smeta dijelu parlamentarne većine koji, kako kaže, prima naredbe iz druge države i koji se od početka okomio na Milovića zahtijevajući da on bude smijenjen.

– Naravno, određeno političko neiskustvo koje Milović ima uticalo je na to da i on ponekad donosi brzoplete odluke koje su se odražavale i na njegov status u PES-u. Međutim, sada kada je Milović dobio podršku Amerikanaca da IBAR zakoni mogu da idu u proceduru, teško da će premijer ili bilo ko drugi uspjeti da ga smijene – ponavlja Vukadinović.

On napominje i da je sada diskutabilno i da li u parlamentu uopšte više postoji 41 glas za razrješenje ministra pravde.

– Budući da i jedan dio poslanika parlamentarne većine ne bi podržao njegovu smjenu, jer bi značilo dodatno urušavanje PES-a, ali i same Vlade. To bi stvorilo krizu sa nesagledivim posljedicama sada kada su usvojeni IBAR zakoni – navodi on.

– Sigurno da do rekonstrukcije Vlade mnogi iz ove parlamentarne većine neće smjeti da dignu ruku za smjenu Milovića, jer bi s tim možda bila završena i rekonstrukcija. Oni čekaju rekonstrukciju kako bi tri ili četiri predstavnika nekadašnjeg Demokratskog fronta ušla u izvršnu vlast – kaže Vukadinović.

Dodaje kako su i u parlamentarnoj većini svjesni da, sa IBAR zakonima i daljim otvaranjem i zatvaranjem pregovaračkih poglavlja, u Skupštini ima manje mjesta i za mnoge od njih koji, kako kaže, šire maligni uticaj i Srbije i Rusije.

– Sigurno je da zapadni partneri Crne Gore neće biti za tako nešto i da preko toga neće preći kao što su prešli preko izbora predsjednika Skupštine – zaključio je Srđan Vukadinović.

Foto: Pobjeda

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA