Vukadinović: Na djelu „politički cirkus“ – svako može sa svakim i niko ne može ni sa kim

Sociolog i politički analitičar Srđan Vukadinović ocijenio je da u Crnoj Gori imamo na djelu politički cirkus, jer je evidentno da svako može sa svakim i niko ne može ni sa kim. On smatra i da miješanje ambasada u unutrašnje političke prilike ne donosi ništa dobro.

Bolesti demokratije koje je Crna Gora trebala preboljeti poslije avgusta 2020 godine dolaze na naplatu. Čim neko, kako kaže, uslovljava da ne može sa jednim ili ne može sa drugim kada je formiranje vlasti u pitanju, ta Vlada nema dugi vijek trajanja. Ona se neće zasnivati na programu i nekom konceptu i to neće rezultovati nekim pogodnostima po građane Crne Gore, nego će se zasnivati na interesima.

Pogotovo ove male strančice sa dva-tri poslanika koje onda uslovljavaju procese, formiranja Vlade i zapravo te male strančice kao što je bila URA imaju ucjenjivački kapacitet. Oni nemaju niti program niti ideologiju i njihovi ciljevi su isključivo fotelje i određene pozicije radi sopstvenih interesa. Ono što oni posjeduju je ucjenjivački kapacitet“, rekao je on za Adria TV.

Miješanje ambasada, dodaje, pogotovo američke ambasade dodatno će doprinijeti političkom cirkusu u Crnoj Gori.

Jer onaj ko, kako kaže, hoće da formira vlast, ko ima iskrene namjere onda je jasno da to može da bude politička vlada u kojoj će svako imati onoliko zastupnika koliki je njen politički kapacitet. Tako će se znati ko kome odgovara.

„Znači jedan će imati 25 odsto,odnosno 24 poslanika, drugi će imati 21 poslanika, treći 12 ili 13 poslanika i ta politička vlada sa tri politička subjekta sa manjinskom grupacijom od 10 poslanika donosi stabilnost Crnoj Gori. To je nešto što donosi 2/3 i da Crna Gora izađe iz  vd stanja“, navodi on.

Odmah se, kako kaže, vidi da određeni politički subjekti ne žele stabilnu vladu, čim se uslovljavaju i čim po direktivama nekih ambasada postupaju

„Ta rašomonijada u Crnoj Gori  najviše odgovara stranim ambasadama koje sada pokušavaju da etiketiraju poželjne i nepoželjne sudionike u  vlasti a politički subjekti se najčešće povinuju njihovim željama i interesima“, zaključuju Vukadinović.

Izvor: Adria

Foto: Pobjeda

NIKŠIĆ PROGNOZA