Vukadinović: Idealno bi bilo da Vladu podrži 44 poslanika i to PES-a, ZBCG i Demokrata

Politički analitičar Srđan Vukadinović smatra da veći broj poslanika koji bi podražali novu Vladu nije garant stabilnosti, već povećanog ucjenjivačkog kapaciteta. On je za ADRIA Televiziju kazao da je za 44. Vladu, u ovom trenutku, idealno da je podrži 44 poslanika i to Pokreta „Evropa sad“, koalicije „Za budućnost Crne Gore“ i Demokrata.

“Milojko Spajić bi morao brzo da formira izvršnu vlast, prije svega zbog zasićenja vlašću koja je godinu dana u tehničkom mandatu, a koja je napravila mnogo štete na račun Crne Gore”, smatra Vukadinović.

PES neće sa UROM, neće ni sa DPS-om, manjine neće sa nekadašnjim DF-om, Demokrate neće sa SNP-om i ono što ostaje i što je poželjno su 44 poslanika, i ta Vlada od 44 poslanika, uz ova tri ideološki kompatibilna politička subjekta, ona može da bude stabilnija nego sa 49 ili 54 poslanika, a pritom je veliki broj nekakvih malih partija koje imaju samo ucjenjivački kapacitet.

“Vremenom bi moglo doći i do šire podrške za odluke za koje treba 2/3 ili 3/5 većina, dodaje Vukadinović. On smatra da se rezulatati izbora moraju poštavati prilikom buduće podjele resora te prema tome koaliciji ZBCG pripada mjesto predsjednika parlamenta a ne Demokratama, kao i to da je optimalan broj ministarstava u ovom trenutku 18”, navodi on.

Ako se hoće stabilnost onda sve partije moraju da prihvate rezulate izbora i u skladu sa tim da parcipiraju u svim organima, kako zakonodavne,  tako i izvršne vlasti.

Kako dodaje, što je nabitnije, Spajić ne bi smio sada posleći tome da diže broj ministarstava sa 18 na 24 jer je i 18 puno, jer ako ostane 18 onda podjela mora biti isključivo shodno izbornom kapacitetu.

On smatra da je ovo dobar period da se Crna Gora oslobodi političkog uticaja određenih partija.

“Ovo je dobar period da se izvršna vlast CG oslobodi uticaja URE, DPS-a i svih onih satelita DPS-a koji su je održavali 30 godina. I da se izbriše onaj prefiks da su manjine uvijek uz vlast. I srpska manjina u Hrvatskoj je uz HDZ. Ipak su mnogo bitniji programi, ideološka opredeljenja i koncepcije u smislu razvoja Crne Gore. Ko god mimo izbornog kapaciteta ubaci nekoga u izvršnu vlast, taj ne misli dobro Crnoj Gori, i ta vlast se neće završiti dobro, već je pitanje hoće li izdržati i godinu dana”, zaključuje Vukadinović.

Foto: Arhiva/PA

NIKŠIĆ PROGNOZA