Vukadinović: Do formiranja vlade neće doći prije sredine oktobra

Formiranje Vlade bez uticaja stranih država od izuzetnog je značaja za Crnu Goru i ona se ne smije brzopleto sastavljati, smatra politički analitičar Srđan Vukadinović. On je za Gradsku RTV istakao da prije sredine oktobra do formiranja vlade neće doći.

Sva spekulisanja i obećanja da će se vlada formirati bez određenih partija ne treba uzeti sa sigurnošću, smatra Vukadinović, ističući da u crnogorskoj politici riječ ne znači ništa.

“Sjetimo se samo koliko je puta govoreno da nijedna od ovih grupacija ili većina njih neće sa DPS-om, čak ni u nekakvom banalnom projektu ući, a ne trebamo puno pamtiti – 42. Vlada srušena je sa DPS-om, 43. Vladu je formirao DPS i niko drugi, samo je DPS mogao ovakvog premijera da izabere, niko ga više nije izabrao samo su ga oni izabrali, nepovjerenje 43. Vladi upravo je izglasao DPS, sudije US upravo su izglasane glasovima DPS-a, Demokrate i Ura su optuživali su najstrašnije jedni druge za kriminal i korupciju pa su otišli u koaliciju”, kazao je Vukadinović.

Vukadinović ističe da koalicija ZBCG mijenja partijsku politiku do trenutka ostvarenja svog cilja, ali dodaje da zbog broja osvojenih mandata bez nje i koalicije “Za budućnost Crne Gore” nema stabilne Vlade.

“Mislim da je sada bolje razmišljati o stabilnosti, o nečemu što neće izazvati neke destrukcije, a poznato je da koalicija ZBCG itekako ima instrumente i da bi napravila destrukcije nekim vaninstitucionalnim putem, to nema nijedna druga politička grupacija, tako da se sada mora biti tolerantan, mora se imati razumijevanje i mora se imati potpuno isti odnos prema svakome prema njegovom izbornom kapacitetu”, navodi Vukadinović.

Dioba unutar PES-a je radikalna, kaže Vukadinović i dodaje da je nedolazak Milojka Spajića na Prijem povodom 13. jula na Cetinju slikovito prikazao da su poljuljani odnosi dvojice lidera.

Nije bila sva ta grupacija koja podržava Spajića, znači to je sasvim jasno i vidljivo, oni sve naivno rade da čak i te površne stvari ne mogu da prikriju, nego raskol produbljuju sve više na isti način na koji Milatović nije bio 11. juna kada je PES objavio pobjedu na izborima, a itekako mu je bilo mjesto jer je osim što je predsjednik države i potpredsjednik te partije”, rekao je Vukadinović.

Prigovor koji je DIK-u podnio SDP samo sat vremena prije početka sjednice sazvane povodom proglašenja zvaničnih rezultata parlamentarnih izbora za Vukadinovića predstavlja manipulativni pokušaj nasilja.

“Te male partije tipa SDP, URA, SNP isključivo ucjenjivački i manipulativni kapacitet imaju i ništa više. Mnogo bi bilje bilo SDP-u da se pozabave time: kako je to jedna partija u nepunih mjesec dana za 200% skočila na jednom glasačkom mjestu, je li tu bilo određene političke korupcije, je li tu bilo određenog izbornog inženjeringa i to bi zaista trebalo uraditi da bi se izgjegao šavnički postupak, jer je ovđe očito namjera bila da se stvori scenario Šavnika i da se konačni rezultati ne proglase”, objašnjava Vukadinović.

Nova Vlada i njen premijer moraju se osloboditi partija sklonih manipulaciji i njihovog ucjenjivačkog kapaciteta, zaključuje Vukadinović.

Izvor: Gradski.me

Foto: Portal Analitika

NIKŠIĆ PROGNOZA