Vukadinović: Crnoj Gori je nakon izbora potrebna stabilna većina od 54 poslanika

Na izborima 11. juna građani će birati između 15 lista – najviše u istoriji crnogorskog višepartizma, navodi za Gradsku politički analitičar Srđan Vukadinović. Procjenjuje da će cenzus sigurno preskočiti samo četiri, a najviše glasova dobiti koalicija oko DPS-a i Evropa sad.

“Ući će i lista “Za budućnost Crne Gore” koju čine sada malo drugačiji Demokratski front nego što je bio – NSD i DNP. Tu je lista Demokrata i URE koja predstavlja njihov posljednji politički voz, jer tu jedni druge spašavaju. URA teško da bi sama prošla cenzus, što bi bilo jako dobro, a Demokrate bi itekako pale ispod ovih devet poslanika koliko imaju sada, što se vidjelo po rezultatima u prvom krugu predsjedničkih izbora”, kazao je Vukadinović.

Zbog nižeg cenzusa, mandate bi mogle osvojiti i Hrvatska građanska inicijativa, albanske, kao i Bošnjačka stranka, smatra Vukadinović i dodaje kako je cenzus teško dostižan za Socijaldemokratsku partiju, SNP i Pokret za promjene. Naglašava da je najveće promjene na listi napravila DPS.

“Veliki broj pojedinaca koji su donosili negativan imidž DPS-u i o kojima je bilo dosta priča o tome da su pravili djela koja su ispod ivice zakona, ali samo u javnosti, ništa nije presuđeno i oni imaju težak zadatak. Ta lista nije nova, ona je drugačija, jer makar pola s ove liste je prepoznato u političkom životu Crne Gore, bilo kao parlamentarci, odbornici ili na nekakvim izvršnim funkcijama”, rekao je analitičar.

Ukoliko im to izborni rezultat dozvoli, moguće je da će koalicija Demokrata i URE ucjenjivati prilikom formiranja nove vlade, dodaje Vukadinović.

“Očito da u novoj izvršnoj vlasti koja treba Crnoj Gori trebaju da budu oni pojedinci koji nemaju ucjenjivački kapacitet, koji imaju programski i izborni kapacitet, a ne oni koji će zbog tri ili četiri poslanika tražiti da imaju premijera ili potpredsjednika vlade”, kazao je Vukadinović.

Da bi izašla iz političke nestabilnosti, Crnoj Gori je nakon izbora potrebna stabilna većina od 54 poslanika, a ne kao do sada od 41, ocijenio je Vukadinović.

I u ove izbore će se, zaključuje, miješati Rusija i Srbija, ali ni zapadni partneri neće ostati posmatrači.

Izvor: Gradska.me

Foto: Arhiva/PA

NIKŠIĆ PROGNOZA