Vujović: Opozicija se oporavila, vladajuća koalicija ubjedljivo poražena

Profesor Fakulteta političkih nauka u Podgorici Zlatko Vujović kazao je da glasovi birača u Podgorici i Kotoru pokazuju značajne promjene trenda nakon parlamentarnih izbora 2020. godine.

– Ovaj rezultat u Podgorici, ali i u Kotoru, gdje je DPS osvojio 30 odsto podrške, a stranke nekadašnjeg crnogorskog bloka gotovo 40 odsto, predstavlja značajno povećanje. Tu su i neke druge partije koje su sada u opoziciji na nacionalnom nivou, tako da je vladajuća koalicija ubjedljivo poražena. Iako ima nevjerovatnih dvije trećine poslanika u parlamentu Crne Gore, dvotrećinsku podršku u parlamentu Podgorice, pod kontrolom sve institucije vlasti na nacionalnom i lokalnom nivou, vladajuća koalicija u Crnoj Gori doživjela je ogroman pad podrške. Sa nekih 40 posto podrške koju je dobila sada svakako je doživjela težak udarac vladajućim partijama, a posebno pokretu Evropa sad – rekao je Vujović za Avaz.ba.

Pojašnjava da je Pokret Evropa sad (PES), koji je vrhunac popularnosti doživio na parlamentarnim izborima 2023. godine, izgubio zamah, dok se opozicija poprilično oporavila. Ako se desi da učestvuje u vlasti u Podgorici to će joj dati snažan vjetar u leđa pred naredne opšte izbore, ali bez obzira na ishod takvih pregovora, smatra Vujović, sve ide u korist opozicije.

– Političke partije Jakova Milatovića i Dritana Abazovića su bile u vlasti u Podgorici. Odbornici nekadašnjeg PES-a, koji su otkazali poslušnost Milojku Spajiću, pregovarali oko uslova za nastavak vlasti. I URA je bila u vlasti. Svjesno su izazvali krizu i srušili tu vlast u Podgorici zato što su smatrali da je loša i da se s njima ne može funkcionisati. Ako je bilo tako onda se postavlja pitanje zašto bi vlast ponovo pravili s onima koje ste srušili. Tu logike nema, osim ako nemate uticaj sa strane koji vas je primorao da idete u istu koaliciju – ističe Vujović.

U slučaju da DPS i lista Jakova Milatovića, aktuelnog predsjednika Crne Gore, formiraju vlast u Podgorici, to bi mogao biti uvod za raspad koalicije na državnom nivou. Vujović važnim smatra i rezultat Bošnjačke stranke (BS).

– BS je prepolovljena u Podgorici, sa nekih 2.000 oni su osvojili oko 1.000. Partija koja ima šest poslanika, nešto manje ministara u Vladi, koja ima ogromne državne resurse doživi da joj se prepolovi biračko tijelo, prije svega zbog koalicije sa Demokratskim frontom. To će i BS-u biti crvena lampica. Dakle, puno faktora će uticati na destabilizaciju Vlade Crne Gore. Ako Milatović i Abazović žele promjenu vlasti na nacionalnom nivou, a trudili su se da to svakom prilikom istaknu, onda se to ne radi tako što ćete sa istima napraviti vlast na nivou Podgorice. Međutim, u Crnoj Gori postoji dosta veto igrača, spoljnih prije svega, a mislim na Srbiju i SPC, tako da treba kalkulisati i njihov uticaj i miješanje u taj proces – zaključio je Vujović.

Foto: PR Centar

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA