Vujović: Evropska unija će snažno podržati Crnu Goru u reformskim naporima

Napredak Crne Gore u oblastima poput medijske regulative i borbe protiv dezinformacija izuzetno je značajan za evropsku budućnost, zaključeno je na sastanku izmedju novog ambasadora Evropske unije u Crnoj Gori Johan Satlera i ministarke kulture i medija, dr Tamare Vujović.

Vujović mu je čestitala na imenovanju, te naglasila da će njegovo bogato iskustvo dodatno ojačati evropski put Crne Gore, isktičući dobijanje IBAR-a kao ključnu prekretnicu u evropskim integracijama.

“Za samo osam mjeseci nova Vlada uspjela je deblokirati proces evropskih integracija zahvaljujući stvaranju evropskog konsenzusa u društvu, te odgovornom radu Vlade i Skupštine, kao i velikim diplomatskim naporima. Spremni smo za nastavak reformi, posebno u oblasti medijskog zakonodavstva, koje su ključne za usklađivanje sa standardima Evropske unije. Nova zakonska rješenja usmjerena su na jačanje slobode i profesionalizma u novinarstvu, borbu protiv govora mržnje i dezinformacija, te promociju medijskog pluralizma”, kazala je Vujović.

U tom kontekstu, Ministarstvo je, kako je dodala, pokrenulo inicijativu za izmjenu Krivičnog zakona, s ciljem strožeg sankcionisanja govora mržnje, prepoznajući njegovu destruktivnu prirodu i ozbiljne posljedice po društvenu harmoniju i ljudska prava.

“Ova inicijativa ima za cilj da doprinese zaštiti svih građana od negativnih efekata govora mržnje, kako u medijima, tako i na društvenim mrežama i drugim digitalnim platformama. U skladu sa novim medijskim zakonima, uvedene su značajne promjene koje dodatno osnažuju transparentnost i odgovornost u medijskom sektoru. Novim zakonima se uvode stroži kriterijumi za medije, kao što su obavezna registracija, samoregulacija, te jasna pravila za zaštitu izvora informacija i sankcionisanje širenja govora mržnje”, navela je Vujović.

U okviru usklađivanja sa evropskim standardima Crna Gora, kako je kazala, implementira ključne evropske akte kao što su EMFA i DSA, s ciljem unapređenja slobode medija, odgovornosti digitalnih platformi i zaštite prava građana u digitalnom okruženju.

Takođe, sagovornici su se saglasili da kultura igra ključnu ulogu u izgradnji evropskih vrijednosti i identiteta, te da je unapređenje kulturnog sektora jedan od prioriteta Ministarstva.

“Kultura je važan temelj za povezivanje ljudi, promociju tolerancije i međusobnog razumijevanja. Evropska unija snažno podržava napore Crne Gore da osnaži kulturnu scenu i unaprijedi kulturne politike, čime se direktno doprinosi jačanju društvene kohezije, istakla je Vujović. Istaknuti su pozitivni primjeri ucesca crnogorskih institucija u projektima prekogranicne saradnje,posebno IPA segmenta,u okviru koje je najnoviji projekat rekonstrukcije tvrdjave Španjola.

Ambasador Satler je istakao da će još snažnije podržati našu državu u reformskim naporima kako bi osigurali da Crna Gora postigne sve neophodne ciljeve za ulazak u Evropsku uniju.

Na kraju sastanka, Vujović je zahvalila na kontinuiranoj saradnji u proteklom periodu sa međunarodnim partnerima, posebno Savjetom Evrope i Evropskom komisijom, u cilju kreiranja modernog i sveobuhvatnog medijskog zakonodavstva, te je istakla posvećenost Crne Gore nastavku reformi na putu ka Evropskoj uniji.

Foto: Ministarstvo kulture i medija

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA