Vujović: Crna Gora tumara dezorjentisana

Crna Gora 17 godina nakon obnavljanja nezavisnosti nalazi se, najblaže rečeno, dezorjentisana. Kako njene elite, tako i njeni birači. Tako i naši zapadni partneri, kazao je predsjednik Upravnog odbora CEMI-ja i profesor na Fakultetu političkih nauka Zlatko Vujović za Pobjedu povodom godišnjice crnogorske nezavisnosti.

Istakao je da „nikad više verbalno iskazanog saglasja kuda treba da se kreće Crna Gora, a nikad manje konkretnog rada vlasti da Crna Gora postane članica EU“.

„Gotovo da nema političkog subjekta koji ne podržava članstvo Crne Gore u EU, uz 85 odsto građana koji bi glasali na referendumu za EU članstvo, a Crna Gora nikad pasivnija po tom pitanju. Nikad se nijesu češće pominjali od vladajuće elite riječi da je dostignuto pomirenje, poštovanje prava, a nikad više u društvu revanšizma uz otvoreni progon neistomišljenika. Umjesto da se usvajaju evropske vrijednosti, društvo se klerikalizuje, podjele produbljuju a građani radikalizuju. No, svi neuspjesi su opravdani od građana povećanjem plata, iako je ogromna većina svjesna da se iz skupih kredita ne mogu na duži rok isplaćivati nezarađene zarade“, kazao je Vujović.

Poručio je da Crna Gora tumara dezorjentisana, ali, kako je kazao, i pored toga može dobiti novu priliku da u naredne četiri godine okonča pregovore i privede kraju proces ratifikacije članstva u EU ako uspije da obezbijedi široki politički konsenzus i formira stabilnu proevropsku i prozapadnu vladu koja bi mobilizovala oko sebe sve ljudske resurse kojima zemlja raspolaže bez obzira na političku orjentaciju.

„Potrebno je da se okupimo oko onoga oko čega se svi, makar verbalno, zalažemo a to je članstvo u EU. Evropa sad će dobiti ogromnu šansu kao neko ko će odlučivati o sastavu nove vlade, da EU postane naša stvarnost. Propuštanje takve šanse se može vratiti kao bumerang po njihovu popularnost. Na njima je da probaju iskoristiti šansu, a na nama ostalim građanima da ne dozvolimo da nam ukradu evropsku budućnost, odnosno da pritiskom ne dozvolimo odustajanje i odgađanje ispunjenja EU agende“, poručio je Vujović.

Izvor: Pobjeda

Foto: PR Centar

NIKŠIĆ PROGNOZA