Vujović: Bićemo akteri procesa koji će poraziti anticrnogorsku politiku

– Ne samo da će SDP biti parlamentarni subjekat veoma brzo, već i jedan od glavnih aktera procesa koji je pred nama, a koji će označiti konačan poraz antigrađanske, antievropske i anticrnogorske politike – kazao je Vujović u intervjuu za „Dan“.

•SDP je nedavno izabrao novo rukovodstvo. Kakvo je stanje u partiji danas i šta su ključne poruke kogresa?

Svako vrijeme nosi svoje izazove i potrebu određenog prilagođavanja, prije svega u načinu rada i djelovanja, kao i potrebu veće otvorenosti, posebno za ljude koji do sada nijesu imali dovoljno prostora da se iskažu, a koji zavređuju šansu. Temelji i magistralne vrijednosti SDP-a su nesporni i na njima ćemo posebno insistirati, jer, kao što vidimo nažalost, još uvijek su žive i vitalne retrogradne nacionalističke politike koje ponovo prijete ne samo Crnoj Gori, već i regionu. SDP će biti najjači oponent novim-starim politikama nacionalizma i udara na građanske vrijednosti, ali i snažni zagovornik istinske socijaldemokratske politike, izgradnje pravednog, dekriminalizovanog društva i društva jednakih šansi za sve građane, bez obzira na bilo kakvu pripadnost. Nekoliko je ključnih poruka sa našeg kongresa. Jednakost i pravda su put za stabilnost i prosperitetno društvo, dok istovremeno svaka politika koja želi da upravlja državom mora imati jasan stav i otklon od pogubnih koruptivno-kriminalnih praksi koje su u prethodnom periodu razorile mnoge segmente sistema i institucija. Takođe, jasno smo istakli da će SDP biti otvoren za politička i idejna povezivanja na jasnim principima državno odgovorne, reformske, socijaldemokratske politike.

•Koje su glavne socijalno-ekonomske politike SDP-a?

SDP će pokrenuti povećanje nadoknada za korisnike socijalne pomoći, jer crnogorsko društvo u vremenu kada se uveliko priča o povećanju zarada za razne kategorije budžetskih korisnika ne smije ostaviti po strani najugroženiju populaciju. Socijalna primanja, odnosno nakoknade, početkom godine su povećane za simbolična tri eura na mjesečnom nivou, što je smiješan iznos kad pogledamo koliko se novca iz budžeta troši na službena putovanja, skupocjena vozila i konsultantske usluge. Materijalno obezbjeđenje porodice ključna je socijalna pomoć koju dobijaju porodice koje nemaju nikakvih primanja, a broj građana koji je primaju prelazi 23.000. Pomoć za pojedinca iznosi svega 87 eura, dok je iznos za dvočlanu porodicu 105 eura, a za petočlanu 167 eura. Kad imamo u vidu galopirajuću inflaciju u protekle dvije godine, cijene hrane, ljekova ili prevoza, jasno je da taj iznos ne može podmiriti ni najosnovnije potrebe ugroženih građana. Zbog toga će SDP predložiti povećanje ovog iznosa, ali i izmjene i dopune zakona kako bi se on prilagodio potrebama najsiromašnijih.

•Kako komentarišite dešavanja u PES-u, u prvom redu ostavku predsjednika države Milatovića na sve stranačke funkcije?

I Spajić i Milatović su sticajem specifičnih političkih okolnosti došli na najviše državne pozicije. I to vam je kao u životu – kada nešto olako steknete ne znate kako da se odnosite prema toj situaciji. Često vam se čini da će minut slave trajati vječno, iako najčešće vrlo kratko traje, i, naravno, da istorija počinje od vas. Raskol u PES-u nije nikakvo iznenađenje, kao što je jasno i da će svi ti procesi voditi, kako se god to nekome činilo danas, vanrednim izborima. Pravo je pitanje zašto Milatović baš sada to radi i izaziva destabilizaciju koja najviše može da tangira naš EU proces i kada je ipak, bez obzira na sve, Crna Gora sa najviših evropskih adresa opet dobila signal da joj se može otvoriti brza evropska traka. Sjećamo se i famozne manjinske vlade Dritana Abazovića, pred kojom se takođe ista takva mogućnost otvorila, pa je on uradio sve da je upropasti. Djeluje da postoji analogija između ova dva slučaja. Već smo kazali, veoma je ljekovito za buduće procese da imamo jasnu vrednosnu diferencijaciju, koja će biti najočitije vidljiva kroz budući odnos prema antievropskoj, proputinovskoj i destruktivnoj politici koju simbolizuju Vučić–Mandić–Dodik. U ovom trenutku djeluje da su Spajić i Milatović malo oko čega saglasni, a jedna od tih rijetkih stvari je da obojica Mandića doživljavaju kao partnera.

•Podnijeli ste krivičnu prijavu protiv predsjednika Opštine Pljevlja Daria Vraneša, a inače veoma oštro kritikujete postupke predstavnika nekadašnjeg DF-a.

Dario Vraneš, tj. Andrija Mandić, čiji je on kadar, otvoreno su i oficijelno slaveći državni praznik druge države, jasno poručili da Pljevlja ne pripadaju Crnoj Gori već Srbiji. Ako to nije za krivično gonjenje ne znam šta je. Da li će se tužilaštvo praviti mrtvo kao i u prethodnom slučaju kada smo podnosili prijavu protiv Vraneša, ostaje da se vidi.

Kakva je budućnost crnogorske političke i društvene scene?

Crna Gora će biti dio evropske porodice država – modernog, demokratskog svijeta, ili provincijalizovani provizorijum kroz koji će da se pronose najprimitivnije i najnazadnije politike i društveni obrasci. Trenutno stanje je neodrživo. Ne možete na riječima biti za EU, a biti partner sa Mandićem i Dodikom. I još to partnerstvo sa najnazadnijim politikama koje su reinkarnacija zla iz 90-ih nazivati pomirenjem. Ti koji stoje na tim pozicijama gori su od Mandića. Sve u svemu, ta prevara ne može trajati. Podjela u Crnoj Gori nije politička, ona je bazično vrednosna, bolje reći civilizacijska. Nije izbor između socijalizma, liberalizma ili konzervativizma, već između 21. i 19. vijeka. Sve drugo su, što bi rako Kiš, trice i kučine.

•Da li mislite da će brzo doći do rekonstrukcije Vlade?
– U ovako neozbiljno i diletantski vođenoj politici teško je dati preciznu projekciju. Ipak, čini se izvjesnim da je Spajić nakon posljednjih dešavanja još više sklon da savije kičmu pred Mandićem i ostalim velikosrpskim akterima. Na principijelnoj ravni je ruganje sa zdravim razumom da tvrdite kako Vlada sjajno radi, a potom da idete u njenu rekonstrukciju nakon samo nekoliko mjeseci od njenog formiranja. To samo pokazuje u kojoj mjeri je ova vladajuća politika lišena smisla i logike, ali je, s druge strane, to samo odraz činjenice da se Mandić ponaša kao šef parlamentarne većine i on vremenom uistinu to sve više postaje. Naravno, kad se kaže Mandić misli se na Vučića, valjda to ne treba posebno pojašnjavati.

•Kako komentarišete posjetu Milorada Dodika Crnoj Gori?

Dodik je došao da obilježi teritoriju i moguće usput da završi neki posao u okviru svoje kleptokratsko-kriminalno-korupcionaške šeme. Nema dileme da je došao baš zbog toga da zajedno sa Mandićem pošalje poruku EU I NATO-u da su Crnoj Gori bliže ideje korupcije, kriminala i velikodržavlja (srpskog sveta), za šta je simbol upravo Mile Dodik, nego ideja integracije u demokratski sistem EU. Krajnji cilj je destabilizacija Crne Gore kao dio moskovkse agende i po svaku cijenu sprečavanje da postane članica EU. Uostalom, to je jasno rekao i ruski ambasador u Crnoj Gori prije desetak dana. Tu politiku samo sprovode u djelo regionalni izvođač Vučić i lokalni podizvođači Dodik i Mandić.

Foto: SDP

NIKŠIĆ PROGNOZA