Vujičić podnio krivične prijave protiv sudija Ustavnog suda, tvrdi da su zloupotrijebili službenu dužnost

Zbog sumnje da su zloupotrijebili službenu dužnost, prilikom odbacivanja žalbe koju je podnio sudu radi zaštite biračkog prava, nosilac liste „Dr Vujičić Božidar – Za stvarne promjene“ Božidar Vujičić podnio je protiv sudija Ustavnog suda podnio je krivičnu prijavu.

„Žalbom sam ukazao na nespornu činjenicu da podnosioci izbornih listi u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika određuju redosljed kandidata na listi, istim zakonom je određeno da se mandati, koje osvoji izborna lista, raspoređuju kandidatima po redu na listi. Građani glas daju izbornoj listi, a ko će dobiti mandat određuju politički subjekti. Odbornici Skupštine opštine Budva, koji su izabrani na izborima 26. maja, izraz su volje političkih partija, a ne izraz volje građana.

Zato što mandate dobijaju partije i dijele ih po svojoj volji kandidatima na izbornoj listi, partije su u praksi nosioci suvereniteta i vlast ostvaruju izborom odbornika za SO Budva. Ustav i međunarodni propisi prihvaćeni od strane Crne Gore određuju građanina kao nosioca suvereniteta, koji vlast ostvaruje slobodnim izborom odbornika. Ustavom je određeno da potvrđeni i objavljeni međunarodni ugovori imaju primat nad domaćim zakonodavstvom i neposredno se primjenjuju ako biračko pravo uređuju drugačije“, naveo je Vujičić.

Kako ističe Zakon o izboru odbornika i poslanika određuje da partija bira odbornike, dok Ustav i međunarodni ugovori određuju da odbornike biraju građani.

„Sudije su morale prilikom donošenja odluke da postupe u skladu sa čl. 9 Ustava i neposredno primjene odredbe međunarodnih ugovora, koji propisuju da građani biraju odbornike, umjesto što su postupili u skladu sa odredbama Zakona o izboru odbornika i poslanika, koje određuju da partije biraju odbornike.

Jedina institucija koja je osnovana radi zaštite ustavnih prava građana je Ustavni sud, međutim sudije odbacivanjem žalbe staju u zaštitu političkih partija a ne u zaštitu građana, na način što postupaju po odredbama Zakona o izboru odbornika i poslanika a ne na osnovu odredbi Ustava i međunarodnih ugovora. U sistemskoj korupciji i diskriminaciji biračkog prava Ustavni sud, čije sudije biraju poslanici koji su do mandata došli korupcijom i diskriminacijom biračkog prava, predstavlja samo jednu kariku u zaštiti sistemske korupcije i diskriminacije biračkog prava.

Da je Crna Gora kolonija EU, koja priznaje izbore koji su izraz volje partija, a ne građana, potvrdilo se i ovih dana kada EU zahtijeva od Crne Gore da uskladi mnoge zakone sa međunarodnim propisima, a ne traži od Crne Gore da uskladi najznačajnije političko pravo tj. biračko pravo sa međunarodnim propisima, bez kojeg usklađivanja nema govora o vladavini prava i borbi protiv korupcije. Očekujem od državnog tužilaštva da će stati u odbranu biračkog prava građanima Budve i podići optužnicu protiv sudija Ustavnog suda, ali obzirom da i tužioce biraju poslanici koji su korupcijom i diskriminacijom dobili mandat, najvjerovatnije će tužilaštvo odbaciti prijavu, odnosno partije će i dalje birati odbornike umjesto da ih biraju građani“, zaključio je Vujičić.

Foto: Dr Vujičić Božidar – Za stvarne promjene

NIKŠIĆ PROGNOZA