Vujičić od DIK-a traži da ospori budvanske izbore

Nosilac liste „Dr Vujičić Božidar – Za stvarne promjene“ Božidar Vujičić podnio je Državnoj izbornoj komisiji (DIK) prigovor na odluku Opštinske izborne komisije (OIK), koja je odbila njegov prigovor na zakonitost budvanskih izbora.

Podsjećamo, Vujičić je u prigovoru naglasio da građani sa pravom glasa na dan izbora nijesu mogli slobodno da biraju predstavnike u Skupštini opštine Budva, već su mogli samo da glasaju liste.

“OIK je propisala izgled i sadržaj glasačkog listića, pozivajući se na odredbe Zakona o izboru odbornika i poslanika. Glasački listić je dao mogućnost biračima da daju glas samo listi, ne i kandidatu sa izborne liste“, naveo je Vujičić uz tvrdnju da je time prekršen Ustav, te međunarodni propisi Evropska povelja o lokalnoj samoupravi i Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima.

“Navedeni međunarodni ugovori i opšteprihvaćena pravila međunarodnog prava jasno ukazuju da se glasački listić mora izraditi tako da daje mogućnost građanima sa biračkim pravom da oni biraju i budu birani, a ne da odbornike biraju podnosioci izbornih lista, koji određuju redosljed kandidata na izbornim listama, da neposredno biraju svoje predstavnike u SO Budva, da rezultati izbora budu izraz volje građana, a ne podnosilaca izbornih lista, da pravo da budu birani ostvare bez diskriminacije i da svoj glas daju izbornim listama i kandidatima”, naveo je Vujičić.

foto: PR Centar

NIKŠIĆ PROGNOZA