Vujačić: Nova gradska uprava zbog revanšizma izgubila stručnjake sa višedecenijskim iskustvom

Glavni grad je u proteklom periodu, pored značajnog vremena, izgubio ljude koji imaju višedecenijsko iskustvo, a zahvaljujući kojima je administracija na čelu sa gradonačelnikom Ivanom Vukovićem zabilježila značajne rezultate, kazala je odbornica DPS-a u Skupštini Glavnog grada Slađana Vujačić i dodala da se takvo postupanje može okarakterisati kao politički revanšizam.

Ona je, u emisiji “Znam da znaš” Gradske TV, istakla da se ne može sjetiti nijednog značajnijeg projekta koji je sprovela nova gradska uprava.

“Sve ono što smo mogli da čujemo tiče se revizije rada prethodne uprave i pokušaja negiranja dobrih rezultata koji su ostavljeni nakon rada administracije gradonačelnika Vukovića. To je uvijek loše, jer se na pogrešnu retoriku gubi značajno vrijeme. U proteklom periodu je bilo previše priče, premalo rezultata”, navodi Vujačić.

Odbornici, kaže, nijesu dobili strateški plan razvoja Podgorice, već postoji samo onaj koji je dostavila prethodna uprava i koji je usvojen u gradskom parlamentu.

“Ono što smo čuli u predizbornoj kampanji se ne poklapa sa onim što možemo vidjeti na terenu. Glavni grad je centar svih dešavanja, sve više građana boravi u Podgorici i važno je da se grad intenzivno razvija, kako bi zadovoljio potrebe stalnih stanovnika i gostiju”, poručuje Vujačić.

Podsjeća na nedavnu izjavu sekretara za finansije Glavnog grada koji je rekao da su obaveze u gradskim preduzećima uredno izvršene.

“To je nešto što možete da vidite kada je u pitanju finansijski aspekt. Kada je riječ o obavezama na terenu, tu je stanje znatno lošije. U gradskom budžetu smo ostavili 17 miliona eura. Nakon rekordne realizacije kapitalnog budžeta i činjenice da će se u narednu godinu prenijeti više od 30 miliona eura zbog nerealizacije kapitalnog budžeta u drugoj polovini ove godine, govori da smo ostavili stabilan finansijski sistem”, ističe Vujačić.

Kada se novac prenosi u narednu godinu, na uštrb kapitalnog budžeta, pojašnjava Vujačić, to znači da novac nije uložen u realizaciju kapitalnih projekata.

“Kada izgubite realizaciju kapitalnog budžeta za jednu godinu, izgubili ste niz kapitalnih projekata – razvoj infrastrukture, mogućnost otvaranja novih radnih mjesta i bolji kvalitet života za svakog građanina Podgorice”, kaže Vujačić i dodaje da nova gradska uprava planira da utoši više od 20 miliona eura za povećanje broja zaposlenih u Glavnom gradu.

Saradnja odbornika vlasti i opozicije, navodi, nije savršena i mogla bi biti bolja.

“Problem u Podgorici je stanje higijene, komunalnog reda i nepropisno parkiranje. Mora se raditi na razvoju javnog prevoza i vidjeli smo da su svi autobusi koje smo kupili u proteklom periodu stavljeni u funkciju i vidimo da se svi koriste da bi trebalo nastaviti sa tim i širiti vozni park”, ocjenjuje Vujačić.

Naglašava da ne postoji opravdanje za uvećanje računa koje građani plaćaju, prvenstveno u ovako izazovnoj socio-ekonomskoj situaciji.

Foto: Gradski.me

NIKŠIĆ PROGNOZA