Vučurović: ZBCG će kontrolisati zakonodavnu vlast, a 2024. možda bude i dio Vlade u punom kapacitetu

Poslanik koalicije „Za budućnost Crne Gore” Jovan Vučurović kazao je u emisiji “Neki to vole vruće” sa Irenom Tatar da već naredne sedmice može biti konstituisana Skupština Crne Gore. On je rekao da će ZBCG kontrolistati zakonodavnu vlast, a Pokret Evropa sad izvršnu. Vučurović je u emisiji na ADRIA TV otkrio i da su blizu dogovora da ZBCG već sljedeće godine može biti dio Vlade u punom kapacitetu.

“Najvažnije da se ispoštuje volja građana od poslednjih izbora, ali iz legendarnog 30. avgusta. Ovi dogovori poslednjih dana idu ka tome. NSD prihvata sve ono što se dogovorilo sinoć na sastanku, Ubijeđen sam da narednih nedelja, a možda i već naredne sedmice izaberemo predjednika Skupšine, a potom da biramo Vladu”, rekao je Vučurović.

Kako je rekao, u pitanju je bio duži proces i moglo se kraće.

“Ali ne želim da kritikujem. Možda smo svi napravili neke greške u hodu, željeći sve najbolje za Crnu Goru”, rekao je Vučurović. 

On je ponovio da je Andrija Mandić kandidat za predsjednika Skupštine.

“Mi ćemo kontrolisati zakonodavnu vlast, a PES izvršnu, mi smo druga snaga na izborima. Blizu smo dogovora i da sljedeće godine ZBCG bude dio Vlade u punom kapacitetu, da ne licitiramo, ali pominju se četiri ili pet ministarstava. Želimo da to realizujemo kroz pregovore”, rekao je Vučurović.

Prema njegovim riječima, ZBCG promoviše narativ da se u Crnoj Gori ovdje rasparavlja, a ne van države.

“Ne znam zašto je tolika hajka protiv ZBCG, mi se zalažemo da Crna Gora bude dio EU. Crna Gora je više puta ponižavana od strane Bilčika, Picule, Eskobara… Mi ne pristajemo na poniženja, mi želimo da budemo sa njima partneri, a ne da nam neko nađuje. Nadam se da ćemo proces završiti kako treba, kao što sve ide kako treba u prethodna dva dana”, rekao je on.

Čarapić: Blizu smo dogovora

Funkcioner Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić kazao je da je mandatar Milojko Spajić mandat dobio zaluženo.

“Blizu smo dogovora, od starta smo bili optimistični i kazali smo da nećemo gurati Crnu Goru u nestabilnost. PES je ostao dosljedan obećanjima građana. Dakle, vrata su uvijek otvorena za sve čiji su programi prihvatljivi. Ova većina može da raste, ali ona je i ovako dobra”, rekao je on.

Kako je kazao, u okviru ove većine može se postići dogovor za Vladu.

“Blizu smo dogovora. Uvlačenje ili izvlačenje nekog iz dogovora možda bi sada poremetilo tu većinu. Definisana je ta većina”, rekao je Čarapić.

Nikola Bezmarević iz Alternative kazao je da je neko od starta sabotirao učešće ZBCG u Vladi.

“Sada vidimo da i neće biti dio vlade, već će samo pružiti manjinsku podršku. Ko je spustio rampu”, pitao je Bezmarević.

Foto: Adria

NIKŠIĆ PROGNOZA