Vučurović: Nije vrijeme za svađe, sektoru bezbjednosti potrebne ozbiljne reforme

Bezbjednosni sektor je izgleda svim partijama interesantan a nažalost, nakon promjena 2020. godine institucije se nijesu borile protiv organizovanog kriminala i korupcije onim intenzitetom kako je to želio DF, rekao je poslanik koalicije ZBCG i Nove srpske demokratije Jovan Vučurović. 

On je u emisiji „Link“ TVCG podvukao da pitanje imenovanja u bezbjednosnom sektoru treba da bude riješeno dogovorom. 

„To mora da bude oplod konsenzusa“, kazao je Vučurović. 

On je najavio da će Odbor za bezbjednost parlamenta do kraja godine razamatrati izvještaje koje je podnio direktor policije Zoran Brđanin. Institucije koje brinu o sigurnosti građana, kazao je, izrešetane su organizovanim kriminalom i korupcijom. 

„Zato je važno da se stavi tačka na rasprave i svađe u oblasti bezbjednosti i svi zajedno krenemo u reforme“, kazao je Vučurović. 

On ističe da je mafija imala institucije i državne službe u vrijeme bivšeg režima. 

Kako napominje, da je tadašnji DF imao priliku da upravlja sektorom bezbjednosti, vidjeli bi se pravi rezultati u borbi protiv mafije i korupcije. 

„Imamo zasad samo spore promjene. Ne želim da umanjim rezultate Dritana Abazovića ali važno je da ojačamo strukture koje se bave borbom protiv kriminala, umjesto političkog marketinga“, rekao je Vučurović. 

On navodi da je glavni specijalni tužilac Vladimir Novović dao jasne smjernice kada je u pitanju inicijativa da se smijeni načelnik Specijalnog policijskog odjeljenja Predrag Šuković. 

„Bilo bi dobro da ministar pravde Andrej Milović saopšti saznanja koja ima o šefu SPO.  Mi iz NSD nijesmo prezadovoljni radom glavnog specijalnog tužioca, mislimo da se moraju procesuirati oni ljudi koji su u ranijem periodu bili prepoznati kao nosioci korupcije i kriminala“, rekao je Vučurović.

On kaže da je Milorad Marković kandidat koji ima prednost da bude novi vrhovni tužilac. Ta prednost je, smatra, to što Marković nije radio u tužilaštvu.

„Uz sudstvo, i tužilaštvo je bilo pod uticajem kadrova kao što su Milivoje Katnić, Saša Čađenović, Vesna Medenica, Milo Đukanović…“, rekao je Vučurović. 

On smatra da je Marković neko o kome treba ozbiljno razgovarati u kontekstu izbora vrhovnog tužioca. 

Podsjetio je na stav NSD da je uhapšeni predsjednik budvanske opštine Milo Božović nevin i da će se to pokazati u postupku. 

Vučurović je rekao da o Crnoj Gori može da se odlučuje samo u Crnoj Gori. 

„Tokom formiranja vlade mnogi sa strane su se miješali u procese u Crnoj Gori i govorili ko i kako treba da formira vladu. Ja druga miješanja nijesam vidio“, naglasio je Vučurović.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA