Vrelo ljeto u Podgorici uz izborna obećanja

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović raspisao je juče vanredne lokalne izbore u Podgorici za 29. septembar, što znači da će građani izbornu kampanju i nova politička obećanja pratiti usred ljetnje turističke sezone.

On je saopštio da je prilikom određivanja datuma imao u vidu, osim zakonskih rokova, i razloge racionalnosti i činjenicu da će istog dana biti održani izbori u Kotoru.

“Svim učesnicima predstojećeg izbornog procesa želim uspješnu i fer kampanju, a građankama i građanima Podgorice da dobiju vlast koja će osigurati dinamičan razvoj glavnog grada”, poručio je.

Izbori su raspisani nakon što je u srijedu glasovima opozicije, Pokreta za Podgoricu bliskog Milatoviću, Građanskog pokreta (GP) URA i jedne odbornice Pokreta za promjene (PzP) raspušten podgorički parlament. Odlazeću vlast u Podgorici, izabranu u aprilu prošle godine, čine Pokret Evropa sad (PES), koalicija oko nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF), Demokrate i GP URA.

Iz PES-a su juče optužili Milatovića, njihovog bivšeg funkcionera i jednog od osnivača te partije, da je s opozicijom dogovorio i rušenje vlasti u Podgorici, “ali i cijeli scenario prema kom je neophodno izbore sprovesti prije implementacije programa Evropa sad 2”.

“…Cijela kampanja će se voditi usred sezone, sve zbog straha od nesumnjive realizacije programa za koji je (Milatović) s novim političkim saveznicima govorio da ne postoji”, saopštio je poslanik PES-a Dražen Petrić.

“Vijesti” su juče objavile da bi lista doskorašnjeg ministra pravde Andreja Milovića, pokret koji bi trebalo uskoro da predstavi javnosti njegov prethodnik na ministarskoj funkciji Marko Kovač, Stranka evropskog progresa nekadašnjeg premijera Duška Markovića i pokret “Preokret” trebalo da nastupe samostalno u Podgorici.

Ostali politički akteri saopštili su da bi uskoro trebalo da utvrde kako će na izbore.

Izvor iz PES-a rekao je da ta partija nije raspravljala o tome kako će na birališta i ko će je predvoditi u Podgorici. Spekuliše se da bi PES mogao oformiti koaliciju s Demokratama i strankama nekadašnjeg DF-a. “Vijesti” nezvanično saznaju da je najozbiljniji kandidat za nosioca liste PES-a predsjednik podgoričkog odbora partije i ministar energetike Saša Mujović.

Iz Demokrata nezvanično kažu da nije bilo priče o saradnji s PES-om, i da to “niko nije pominjao”. Da nije bilo nikakvih razgovora o načinu nastupa, tvrde i iz nekadašnjeg DF-a.

Kad je riječ o GP URA, “Vijesti” su u četvrtak objavile da su ta stranka i Pokret za Podgoricu vodili neformalne razgovore o zajedničkom nastupu, eventualno s PzP-om. Opcije su da na čelu liste bude nestranačka ličnost, što zastupaju Milatoviću bliski odbornici, ili da listu predvodi zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević (GP URA). Na pitanje kako planiraju da izađu na izbore i ko bi, ako budu išli sami, mogao da ih predvodi, izvor iz GP URA rekao je da je Rakčević “nosilac liste” i da je to “sve što za sada imaju kao odluku”.

Što se tiče DPS-a, ta stranka bi, kako je rekao izvor “Vijesti”, trebalo početkom avgusta da definiše modele izlaska. Sagovornik je saopštio da je njihov poslanik u državnom parlamentu i predsjednik podgoričkog odbora partije Nermin Abdić “jedan od glavnih favorita” da bude nosilac liste.

Na podgoričkim izborima nastupiće i nedavno oformljeni Evropski savez, ali se ne zna hoće li samostalno. “Vijestima” je nezvanično rečeno da je ideja tog saveza da nastupa sam, ali da sve zavisi od političkih prilika. U igri za njihovog nosioca liste figurira nekoliko imena, a jedno od njih je poslanik i funkcioner Socijaldemokrata Boris Mugoša.

I CEP ide sam

Crnogorska evropska partija (CEP) planira samostalan nastupa na lokalnim izborima u Podgorici zakazanim za 29. septembar. Iz te partije juče su saopštili da preduzimaju sve mjere propisane zakonom da bi u tome uspjeli.

“…Zato pozivamo crnogorske suvereniste da podrže CEP”, poručili su.

Foto: Boris Pejović/Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA