Vraneš: Ne prihvatanje 27. oktobra za dan opštine bila bi diskriminacija

Ukoliko Vlada Crne Gore ne prihvati da dan opštine Pljevlja bude 27. oktobar, za predsjednika pljevaljske opštine Darija Vraneša to će biti direktna diskriminacija stanovnika ove opštine.

– 27. oktobar je najznačajniji, najbitniji, u potpunosti istorijski utemeljen, dan za sve građane, bez obzira na vjersku, nacionalnu, političku ili bilo kakvu drugu pripadnost,a izmjenjenom i dopunjenom opštinskom Statutu nigdje ne piše da je dan opštine Sveta Petka, već 27. oktobar. To što se datum poklapa sa danom kada se slavi pravoslavni praznik ne dešava se samo u Pljevljima, već i u drugim krajevima Crne Gore. Dan Glavnog grada Podgorica je 19. decembar,što se poklapa sa praznikom Sv.Nikola. Dan opštine Kolašin je 28.avgust, odnosno praznik Uspenja Presvete Bogorodice-Velika Gospojina, u Mojkovcu se slavi 7. januar, pravoslavni Božić, a u Kotoru i Tivatu 21. novembar, Aranđelovdan. Ako je takva situacija u svim ovim opštinama, ne znam zašto bi nekome smetalo da je dan opštine Pljevlja 27. oktobar, za pravoslavne Sv. Petka – kazao je Vraneš za „Dan“.

On je poručio da se ne mogu prema Pljevljacima utvrđivati neka posebna pravila.

– Ovdje se izvodi jedan jedini zaključak da se radi o diskriminaciji. U slučaju da Vlada ne bude dala saglasnost na nacrt odluke SO Pljevlja, samo zato što je 27. oktobar za pravoslavce Sv.Petka, to bi bila klasična diskriminacija – poručio je Vraneš.

SO Pljevlja odluku donijala 28. septembra

Podsjećamo, Skupština opštine Pljevlja 28. septembra donijela je odluku kojom se usvaja predlog da dan opštine bude 27. oktobar, a ne 20. novembar.O odluci lokalnog parlamenta treba da se izjani Vlada Crne Gore. Inače, odluka je od pojedinih političkih predstavnika ocjenjena kao neprihvatljiva, jer je 27. oktobar za pravoslavne vjernike praznik Sv. Petke, odnosno da se ugrožavaju prava onih građna Pljevljaka koji nisu pravoslavne vjeroispovjesti. Pojedini su negirali i da su Pljevlja 27. oktobra 1912. godine oslobođena od turskog okupatora, a 27. oktobra 1918. godine od Austrougarske okupacije, što je navedeno u obrauzloženju odluke o 27. oktobu kao danu opštine.

foto:Dan/screenshot

NIKŠIĆ PROGNOZA