Vraćao zakone zbog primjedbi iz Brisela, sad ignoriše mišljenje EK

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović vratio je danas Skupštini dva „IBAR“ zakona, a takva odluka Predsjednika otvara pitanje o motivima i principijelnosti u primjeni ustavnih ovlašćenja.

Predsjednik države početkom godine vratio je zakone o privrednim društvima, lokalnoj upravi i elektronskim komunikacijama, pozivajući se na to da nijesu dobili pozitivno mišljenje Evropske komisije.

Opet, interesantno je da je sada vratio zakone koji su dobili pozitivno mišljenje Evropske komisije.

Milatović je danas vratio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudovima i Zakon o nacionalnom javnom emiteru – Javnom medijskom servisu Crne Gore, te se s pravom postavlja pitanje zašto je predsjednik vratio ova dva zakona ako već ima pozitivno mišljenje Evropske komisije i zašto ga ignoriše. 

U obrazloženju, ne ukazuje na potencijalno kršenje Ustava i međunarodnih standarda.

Na članove Zakona o Javnom servisu koje problematizuje Milatović ove sedmice u Parlamentu žalili su se i poslanici iz DPS, Demokrata, SD, GP URA i HGI. Grupa poslanika Nikola Rakočević (DPS), Nikola Zirojević (SD), Radinka Ćinćur (nezavisna poslanica), Ana Novaković Đurović (GP URA) i Adrijan Vuksanović (HGI) predali su amandmane kojima se traži deset godina radnog iskustva za izbor generalnog direktora RTCG, kao i za zabranu telešopinga na Televiziji od 20 do 22 sata. 

Te partije su na plenumu podržale amandmane koji su na istoj liniji kao i Milatovićevo obrazloženje za vraćanje zakona. Uprkos tome što su te amandmane na plenumu podržali DPS, Demokrate, SD, GP URA, HGI oni nijesu dobili potrebnu većinu. 

Glasanju u parlamentu o tim amandmanima nije prisustvovao Nikola Rovčanin iz Demokrata, kao ni na Odboru za politički sistem, kome je, umjesto njega prisustvovala poslanica Anđela Vojinović Peković. 

Podsjetimo, Milatović je početkom godine vratio Skupštini na ponovno odlučivanje Zakon o izmjeni i dopunama Zakona o privrednim društvima, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskim komunikacijama, obrazloživši da isti nijesu imali pozitivnu procjenu Evropske komisije. 

“U obrazloženju odluke o vraćanju Skupštini na ponovno odlučivanje Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o privrednim društvima Predsjednik je naveo da je propisivanje retroaktivne primjene pojedinih rješenja sadržanih u navedenom Zakonu u suprotnosti sa ustavnom zabranom povratnog dejstva zakona i drugih propisa, ustanovljenom članom 147 Ustava”, navedeno je tada u saopštenju.

Predstavnici Vlade u Parlamentu su rekli da su svi IBAR dobili pozitivno mišljenje EK. IBAR, Izvještaj EK o vladavini prava, ako bude pozitivan, omogućiče da Crna Gora uđe u završnicu pregovora o pristupanju u EU.

Foto: predsjednik.me

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA