Vlada utvrdila Predlog zakona o Ženevskom aktu

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o potvrđivanju Ženevskog akta Lisabonskog sporazuma o imenima porijekla i oznakama geografskog porijekla.

Kako su kazali iz Vlade, Lisabonski sporazum je ugovor kojim administrira Svjetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO), a koji omogućava zaštitu imena porijekla i njihovu međunarodnu registraciju.

Navode da su imena porijekla vrsta oznaka geografskog porijekla za proizvode koji imaju posebno jaku vezu sa svojim mjestom porijekla, koje ukazuju na porijeklo proizvoda kao na njegova karakteristična i poznata svojstva povezana sa lokacijom.

„Ženevski akt Lisabonskog sporazuma proširuje tu zaštitu i pruža mogućnost zaštite i geografskim oznakama koje identifikuju određenu robu kao robu porijeklom sa teritorije određene države, regiona ili lokaliteta sa te teritorije gdje se određeni kvalitet, reputacija ili druge karakteristike robe suštinski mogu pripisati njenom geografskom porijeklu. Ženevskom aktu Lisabonskog sporazuma pristupilo je 14 članica, uključujući i Evropsku uniju kao cjelinu“, zaključeno je u saopštenju Vlade.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA