Vlada reagovala na navode MANS-a: „Neko“ su studenti, obespravljeni radnici i srednjoškolci

U vezi sa medijskim naslovima o netransparentnom trošenju budžetskih sredstava prethodnih dana, a zaključno sa tekstom „MANS: Neko iz Nikšića je dobio 20.000 eura pomoći, zašto Vlada krije kome isplaćuje naš novac?“ iz Vlade Crne Gore su reagovali i iskoristili priliku da obavijeste javnost o činjeničnom stanju.

Iz Vlade ističu da su, u namjeri da doprinesu transparentnosti prevashodno u procesu donošenja odluka, a podrazumijevajuće i načina trošenja budžetskih sredstava – Vlada je sjednice otvorila za javnost učinivši dostupnim “Dnevni red” kao i materijale i zaključke  sa održanih sjednica na portalu Vlade Crne Gore.

Navode da se, uvažavajući aktuelne političke prilike koje se odnose na održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, Vlada nije ranije oglašavala u namjeri da ne doprinosi partijsko-političkom diskursu.

„Ipak, imajući u vidu da se prethodnih dana intenzivirao narativ o  “netransparentnom trošenju sredstava” sa tendencijom da preraste u kampanju protiv izvršne vlasti, odnosno njene administracije – zainteresovanu javnost i medije koji prenose ovu i slične objave obavještavamo sljedeće:

Odluke koje su predmet medijske pažnje, a tiču se preusmjeravanja sredstava iz Tekuće budžetske rezerve, odnose se na: 
–   JU Srednja stručna škola iz Nikšića za organizaciju Internacionalnog takmičenja Balkan Junior, u iznosu od 20 000,00 EUR; 
–    Isplatu prve od tri tranše i ispravljanje nepravde prema 114 zaposlenih u fabrici elektroda “Piva”AD Plužine po osnovu neizmirenih zarada za period od 01.06.2012. godine – 04.09.2014. godine, u iznosu  348.700,00 EUR;
–    Podršku Studentskom sportskom savezu Crne Gore za organizaciju Univerzitetskog sportskog prvenstva u rukometu, u iznosu od 20 000 eura“.
    
Predmetne odluke, kako kažu razmatrane su na 47, 49. i 50. sjednici Vlade, nakon čega su učinjene dostupnim na portalu Vlade sa zaključcima koji su objavljeni nakon verfikacije. 

„Sve odluke su, dakle, donijete javno i objavljenje u duhu pune transparentnosti prije više od mjesec dana, odnosno: 
–    Fabrika elektroda “Piva” AD Plužine (materijal 26.4.2023, zaključak nakon verifikacije 8.5.2023.). Uvid se može ostvariti na linkovima:

Link na Saopštenje, Link na Materijal, Link na Zaključak

–    JU Srednja stručna škola iz Nikšića (materijal 20.4.2023, zaključak nakon verifikacije 3.5.2023.) Uvid se može ostvariti na linkovima:

Link na Saopštenje, Link na Materijal, Linka na Zaključak

–    Studentski sportski savez Crne Gore (materijal 6.4.2023, zaključak nakon verifikacije 20.4.2023.). Uvid se može ostvariti na linkovima:

Link na Saopštenje, Link na Materijal, Link na Zaključak

Iz navedenog se, kako kažu, može zaključiti da su navodi o netransparentnosti neargumentovani.

„Za Vladu Crne Gore su studenti, obespravljeni radnici i srednjoškolci neko. Tako je od prvog radnog dana i ostaće do poslednjeg radnog minuta. Stoga pozivamo medije koji su prethodnih dana objavljivali predmetne informacije koje je, kako smo naveli, bilo jednostavno provjeriti – da objave ovo reagovanje i u narednom periodu doprinesu zaustavljanju širenja dezinformacija“, saopšteno je iz Vlade.

Predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović, predstavljajući informacije o preusmjeravanju sredstava iz tekuće budžetske rezerve, nastavio je na današnjoj sjednici Vlade raspravu sa MANS-om.

On je naveo da troše vrijeme na „nevažne subjekte, jer je njihova namjera jasna“.

„Pozivam sve građane i medije da slobodno potraže na sajtu, bilo koju informaciju, i ako nađu da smo bilo koju zatamnili, spreman sam da snosim odgovornost za to i da se izvinim, ali isto tako očekujem izvinjenje ako ne nađu ovako objavljen dokument“, kazao je Abazović.

On smatra da je u pitanju klasična manipulacija.

Izvor: Dnevno

Foto: Screenshot/YT

NIKŠIĆ PROGNOZA