„Vlada posvećena izgradnji ekonomskog, društvenog, političkog i kulturnog ambijenta“

Vlada Crne Gore posvećena je izgradnji ekonomskog, društvenog, političkog i kulturnog ambijenta koji će omogućiti da se mladi ljudi koji se obrazuju u inostranstvu vrate u Crnu Goru, kako bi u u svojoj zemlji nastavili da rade i stvaraju. To je poručio ministar vanjskih poslova Filip Ivanović na panel diskusiji „Upoznajmo Evropsku uniju iz perspektive Erasmus plus korisnika“.

Kako je saopšteno iz resora vanjskih poslova, Ivanović je govorio o značaju javne diplomatije u očuvanju i jačanju ugleda države na međunarodnoj sceni.

Na toj liniji, istakao je da svaka vrsta razmjene studenata, naučnika, edukatora, predstavlja vid javne diplomatije koji doprinosi upoznavanju različitih kultura, sticanju novih vještina, ali i zbližavanju među državama i narodima.

Kako ističu, šef crnogorske diplomatije je ocijenio da mnoge zemlje otvaraju kulturne centre van svojih granica, u cilju promocije kulture, nauke, istorije, a koji im pomažu i u ostvarenju i afirmaciji vanjskopolitičkih ciljeva.

On je ukazao na značaj Erasmus plus programa u promociji evropske ideje koji, kako je istakao, doprinosi dvostruko jer promoviše države Evrope pojedinačno, ali i Evropu kao cijelinu.

Na panel diskusiji koju je organizovala Nacionalna Erasmus+ kancelarija u Crnoj Gori, bila i ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović, kao i mladi profesionalci koji su zahvaljujući Erasmus+ programu boravili u zemljama Evropske unije.

foto: MVP

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA