(VIDEO) Damjanović: Penzije uvećane za 8,35 odsto

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je na današnjoj sjednici Vlade da će ukupan iznos uvećanja penzija biti 8,5 odsto i da će tako iznos minimalne penzije, koju prima nešto više od 40.000 eura, biti oko 282 eura.

Takođe, Damjanović je kazao da će Vlada isplatiti po 300 eura za pripadnike nacionalnog tima za traganje i spašavanje, Službe zaštite i spašavanja Podgorice i Nikšića koji su pomagali prilikom katastrofalnog zemljotresa u Turskoj.

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila i Predlog zakona o potvrđivanju Međunarodnog sporazuma o razmjeni podataka u svrhe provjere izjava o imovini. Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je rekao da je sporazum perfektan, a da će vrijeme pokazati koliko će biti efikasan.

Tok sjednice mogli ste pratiti na našem portalu:

Abazović: Vlada spremna da opet pomogne Institutu „Igalo“

Abazović je rekao, s obzirom da je za danas najavljen protest Instituta Igalo, rekao da će pokušati da u narednom periodu izađu u susret, u skladu sa mogućnostima.

„Mogu opet da računaju na podršku, ali da moraju da budu svjesni da, ukoliko nastave sa tuženjem sopstvene firme, govorim o radnicima, onda sve što se bude davalo, biće ‘sipanje u prazno’…Dobili su prošle sedmice 600.000 eura, prije toga 200.000 eura. Iskazujemo opet dobru volju da vidimo šta može da se uradi“, naveo je Abazović.

Koncert Stjepana Hausera 25. avgusta u Baru

Član „2Cellos“, violončelista Stjepan Hauser održaće koncert u Baru 25. avgusta, najavljeno je na današnjoj sjednici Vlade.

„U početku smo planirali da angažujemo Erosa Ramacotija. Međutim, ovo su rokovi kada je teško u 5 do 12 definisati neki određeni termin, tako da nismo našli mogućnost za njegovo angažovanje. U svakom slučaju, možda u ovom trenutku dovodimo veću zvijezdu Stjepana Hausera…To je dešavanje koje po svijetu puni hale. Najvažnije je da će ovo biti prvi koncert u regionu. Poslije nas idu Beograd, Zagreb i sve druge destinacije“, rekao je ministar ekonomskog razvoja i turizma u tehničkom mandatu Goran Đurović.

Kako je rekao, kraj avgusta je određen kao datum održavanja koncerta zbog produženja turističke sezone.

„Želimo da vratimo Crnu Goru na svjetsku mapu koncerata“, naveo je Đurović.

Povećane penzije

Vlada je usvojila Informaciju o vanrednom usklađivanju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja za maj 2023. godine.

Ministar rada i socijalnog staranja u tehničkom mandatu Admir Adrović rekao je da je prijedlog za vanrednim usklađivanjem prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u iznosu od 2,9 odsto dobar za unapređivanje standarda penzionera. Kako je rekao, za vanredno usklađivanje neophodno je 9,6 miliona eura, koje nisu predviđene budžetom Fonda PIO.

„Zadužuje se Ministarstvo finansija da ta sredstva prebaci na budžet Fonda PIO iz tekuće budžetske rezerve za ovu godinu. Pred redovnog usklađivanja, imaćemo i vanredno usklađivanje od 2,95 odsto“, naveo je Adrović.

Damjanović je rekao da će, imajući u vidu redovno i vanredno suklađivanje penzija, ukupan iznos uvećanja penzija biti 8,5 procenata.

„Na ovaj način će iznos minimalne penzije biti oko 282 eura..Tako je konkretno ispunjeno obećanje, koje smo mi dali kao Vlada da će iznos minimalne penzije biti minimum 60 odsto u odnosu na minimalnu zaradu, sa tendencijom rasta…Nadam se da će se sa usklađivanjima, koja će se desiti još dva puta tokom 2023, preći famozna cifra od 300 eura najniže penzije“, naveo je Damjanović.

Za Lake Fest 30.000 eura, a za Međunarodni sajam pršuta 20.000 eura

Vlada će za Lake fest 2023, koje će biti održano od 4. do 6. avgusta na jezeru Krupac izdvojiti 30.000 eura.

„To je festival koji promoviše urbanu muziku i kulturu…Očekivanja su da će prisustvovati blizu 30.000 posjetilaca iz Crne Gore, regiona i ostatka Evrope. Srećan sam što možemo da podržimo takav festival“, kazao je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

Đurović je naveo da će za drugu manifestaciju „Međunarodni sajam pršuta MESAP 2023“ biti izdvojeno 20.000 eura.

Prema riječima organizatora, očekuje se da će se na događaju u Prijestonici Cetinje okupiti oko 5.000 posjetilaca

Usklađivanje zarada

Na dnevnom redu je i Predlog uredbe o izmjenama i dopuni Uredbe o zaradama lica u službi u Vojsci Crne Gore. Kako je saošteno, razlog za donošenje uredbe je potreba usklađivanja zarada lica u službi u VCG sa kretanjem zarada u državnoj upravi i pravosuđu.

Abazović: Mnogi naši funkcioneri imaju imovinu za koju se ne zna

Na dnevnom redu je i Predlog zakona o potvrđivanju Međunarodnog sporazuma o razmjeni podataka u svrhe provjere izjava o imovini. U pitanju je sporazum između Crne Gore, Srbije i Sjeverne Makedonije.

Abazović je rekao da je sporazum perfektan, a da će vrijeme pokazati koliko će biti efikasan.

„Mnogi naši funkcioneri imaju imovinu, pogotovo u Srbiji, za koju se ne zna, koju nikad nisu prijavili, bilo da se radi o stanovima ili lokalima. Ili postoji neka sumnja da je imaju. Biće vrlo interesantno vidjeti, naročito u kontekstu ‘patriota’, koji često imaju obračun sa državama u regionu, da vidimo koliko njih ima imovinu tamo, a nije prijavljena. Isto tako, mi ćemo biti raspoloženi da saopštimo podatke za Crnu Goru…cilj je da se uveća transparentnost. Mislim da je sporazum odličan“, naveo je Abazović.

Ministar bez potrfelja Zoran Miljanić kazao je da nijedan javni funkcioner u Crnoj Gori nije prijavio imovinu u inostranstvu.

„Svi znamo koliko vole, pogotovo funkcioneri neke destinacije sjeverno od nas i prosto je nemoguće, ili nevjerovatno da niko nije prijavio da posjeduje bilo kakvu imovinu. Nijesam u to 100 odsto siguran, ali može se provjeriti“, rekao je Miljanić.

Naveo je da Skupština što prije treba da ratifikuje Sporazum.

„Sa tim pokazujemo iskorak i jaku političku volju za borbu protiv korupcije i pokazujemo se kao predvodnik u zemljama Zapadnog Balkana. Treba da budemo prva zemlja u regionu koja je ratifikovala ovaj dokument“, istakao je Miljanić.

Abazović: Javnim finansijama se upravlja jako kvalitetno

Tokom rasprave o Predlogu zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2022. godinu, Damjanović je rekao da su to rezultati ove Vlade i svjedoče o posvećenosti odgovornosti rada Vlade tokom protekle godine, koji rezultiraju dobrim pokazateljima. 

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović rekao je da su prvi put prihodi i rashodi Fonda PIO ujednačeni, da je prvi kvartal najbolji što se tiče prihoda, te da je najbolji i kada su u pitanju prihodi od turizma.

„U skoro svim parametrima, kada je riječ o naplati poreza i doprinosa, imamo bolje podatke od planiranih, a planirani su ambiciozno. Javnim finansijama se upravlja jako kvalitetno, to je ono što treba da nastavimo u narednom periodu“, naveo je Abazović.

Crnogorskom timu koji je pomagao u Turskoj po 300 eura

Ministar finansija u tehničkom mandatu Aleksandar Damjanović kazao je da će Vlada isplatiti po 300 eura za pripadnike nacionalnog tima za traganje i spašavanje, Službe zaštite i spašavanja Podgorice i Nikšića koji su pomagali u saniranju posljedica katastrofalnog zemljotresa u Turskoj.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u tehničkom mandatu Vladimir Joković kazao je da će radnicima KAP-a do kraja ove godine biti isplaćena jedna trećina dugovanja.

Foto: Printscreen

NIKŠIĆ PROGNOZA