„Vlada izabrana kršenjem Ustava, Zakona o Prijestonici i Poslovnika Skupštine Crne Gore“ 

Klub poslanika DPS saopštio je da uprkos činjenici da je tokom jučerašnje 24-časovne sjednice Skupštine na kojoj su se birali prvi čovjek zakonodavne vlasti i 44. vlada Crne Gore, prekršen svaki pravni akt kojeg je bilo moguće prekršiti, poslanički klub Demokratske partije socijalista je i u tako neregularnim uslovima za rad pokazao apsolutnu superiornost u razmjeni argumenata sa strankama parlamentarne većine.     

„Vjerujući da smo tokom mandata ekspertske Vlade Zdravka Krivokapića i manjinske Vlade Dritana Abazovića vidjeli sve što se može vidjeti kada je u pitanju politički amaterizam, ali i potpuno odsustvo svijesti o upravljanju državnim poslovima, tokom jučerašnjeg dana smo se suočili da i od lošeg može gore“, kaže se u saopštenju.

Kako dodaju, prvo je „vojvoda Mandić bahato, sa ambicijom da pokaže ko je stvarni šef nove parlamentarne većine, zakazao sjednicu o izboru nove vlade u ponoć kršeći Zakon o Prijestonici u članu 10 koji jasno definiše da se prva sjednica jesenjeg zasijedanja održava na Cetinju“.

„A onda je Milojko Spajić prekršio član 103 Ustava Crne Gore time što nije predstavio program Vlade, što je na nezapamćen način ponizio Skupštinu Crne Gore. Dakle, nova parlamentarna većina počela je jučerašnji dan ograničavanjem rasprave o izboru četničkog vojvode Andrije Mandića na mjesto predsjednika Skupštine, te bježanjem sa Cetinja, a kasnije i kršenjem Ustava, čime se još jednom potvrdilo da je Crna Gora dobila prosrpsku i prorusku vladu, koja ne haje za dobre demokratske prakse“, istakli su iz Kluba poslanika DPS.

Poručuju da imajući u vidu da su jučerašnji radni dan završili jutros iza 7 sati, te da uprkos, kažu, očiglednoj namjeri nijesu dozvolili poigravanje sa integritetom Parlamenta, još jednom su pred licem crnogorske javnosti potvrdili da politika DPS-a ima čvrst imunitet i da se novi sastav našeg poslaničkog kluba dobro prilagodio novonastalim političkim okolnostima.

„Prinuđeni da o tako važnoj temi kao što je program i sastav nove vlade, raspravljamo u sitnim satima, testirali smo sopstvene granice psihofizičke mogućnosti, i uspjeli da izađemo u susret pravu javnosti da zna. Tako su tokom maratonske sjednice Skupštine Crne Gore, zbog neodgovornosti i bahatosti parlamentarne većine, neki od naših novih poslanika imali svoje vatreno krštenje u ranim jutarnjim satima“, istakli su u saopštenju.

Pa ipak, tvrde da ih to nije omelo u namjeri da razobliče stvarne namjere nove parlamentarne većine, i da do rane zore, kako objašnjavaju, istrajno i uporno – diskusijama demaskiraju prevaru koja se servira crnogorskim građanima u vidu „iznuđenog pranja biografije četničkog vojvode i njegove proruske koalicije“.

„Na kraju, uvjereni smo da i ovu vladu trulih kompromisa, čeka ista sudbina kao i ona koja je zadesila vlade Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića“, zaključuju u saopštenju.

NIKŠIĆ PROGNOZA