Vlada pomaže Atlantski savez sa 50.000 eura za organizaciju foruma

Vlada će pomoći Atlantski savez sa 50.000 eura u realizaciji To Be Secure Forum2BS i 2BS Strateškog Retreat-a, navodi se u informaciji koju je usvojila Vlada.

Imajući u vidu brojne inicijative koje je Atlantski savez Crne Gore planirao da organizuje tokom ove godine, a na osnovu dosadašnjeg partnerstva s Vladom Crne Gore, Atlantski savez se obratio Kabinetu predsjednika Vlade 9. januara 2024. godine.

U svom dopisu je nabrojao i ukratko predstavio projekte koji uključuju održavanje XIV To Be Secure Forum2BS i 2BS Strateškog Retreat-a.

U tu svrhu, Atlantski savez je pozvao Vladu da u skladu sa Memorandumom o saradnji između Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva odbrane i Atlantskog saveza bude pokrovitelj navedenih aktivnosti i pruži finansijsku podršku u iznosu od 50.000 eura, te da resorna ministarstva pruže punu logističku podršku u njihovoj realizaciji.

Održavanje XIV 2BS Foruma u organizaciji Atlantskog saveza Crne Gore biće u Budvi, u periodu od 3-5. oktobra 2024. godine.

“Imajući u vidu aktuelne geo-strateške prilike, kao i činjenicu da se ove godine obilježava 75. godišnjica od osnivanja NATO saveza, XIV 2BS forum će omogućiti stratešku raspravu o ključnim vanjsko-političkim i bezbjednosnim temama. To Be Secure Forum tradicionalno predstavlja korisnu platformu za dalju promociju interesa i ciljeva Crne Gore, njene uloge u regionu i napora u okviru evropske i evroatlantske zajednice”, navodi se u informaciji.

Tokom prethodnih godina, zahvaljujući naporima Atlantskog saveza, ali i značajnog broja partnera, među kojima veoma važno mjesto zauzima i Vlada Crne Gore, To Be Secure Forum je, navodi se, izrastao u značajan skup ovog tipa koji okuplja veliki broj državnika iz JIE i visokih zvaničnika NATO i EU i predstavlja mjesto za razmjenu stavova o aktuelnim regionalnim, ali i globalnim izazovima iz oblasti politike i bezbjednosti.

“O tome svjedoče dosadašnja izdanja foruma koji je svakako zavrijedio pažnju domaće i međunarodne javnosti”, dodaje se.

Nakon održavanja 2BS foruma, planirano je održavanje tzv. 2BS strateškog retreat-a koji bi okupio ključne donosioce odluka i stručnjake i poslužio za dalju diskusiju o ključnim vanjskopolitičkim i bezbjednosnim temama.

“Imajući u vidu prepoznatljivost 2BS Foruma, kao i dugogodišnje pokroviteljstvo Vlade Crne Gore ovim događajem, kao i druge navedene aktivnosti, smatramo opravdanim nastavak saradnje s Atlantskim savezom”, navodi se u informaciji.

Foto: gov.me

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA