Vijeća i Savjeti manje brojnih naroda Spajiću: Otvoriti dijalog o uslovima za legitiman popis

Vijeća i Savjeti manje brojnih naroda uputili su dopis premijeru Crne Gore  Milojku Spajiću u kojem ga pozivaju da u najhitnijem roku, otvore dijalog o uslovima za kredibilan i legitiman popis stanovništva u Crnoj Gori.

“U ime vijeća-savjeta manje brojnih naroda i nacionalnih zajednica, čestitamo Vama i Vašem kabinetu na izboru i želimo uspjeh u radu za dobrobit svih građana Crne Gore. Imajući u vidu razumnu odluku koju ste najavili u cilju kompromisnog odgađanja i dogovora u vezi sa održavanjem Popisa stanovništva, pozivamo Vas da, u najhitnijem roku, otvorimo dijalog o uslovima za kredibilan i legitiman popis stanovništva u Crnoj Gori”, navedeno je u zajedničkom saopštenju.

Oni smatraju da razgovori o tome trebaju prethoditi bilo kakvoj odluci o novom datumu održavanja popisa kako bi, kažu, kroz dogovor sa svim zainteresovsnim stranama, došli do najboljih rješenja, u cilju stvaranja ambijenta i uslova za popis od povjerenja.

“U tom smislu, predlažemo hitno održavanje zajedničkog sastanka sa Vama i Vašim saradnicima, na kojem bi detaljnije razgovarali o ovom izazovnom procesu u vrlo delikatnom vremenu u Crnoj Gori. S poštovanjem”, zaključuju iz Savjeta i Vijeća manje brojnih naroda.

Potpisnici saopštenja:  

  • Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori – predsjednik Suljo Mustafić s.r.
  • Nacionalni savjet Albanaca u Crnoj Gori- predsjednik Faik Nika s.r.
  • Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore- predsjednik Zvonimir Deković s.r.
  • Savjet Muslimana Crne Gore- predsjednik Sabrija Vulić s.r.
  • Romski savjet u Crnoj Gori- predsjednik Mensur Šaljaj s.r.

foto:Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA