(VIDEO) Popović: Prošle godine realizovan najveći budžet u istoriji Podgorice

Peta sjednica Skupštine Glavnog grada počela je danas u 11 časova u gradskom Parlamentu. Skupština je konstatovala da je mandat sekretaru Skupštine Veselinu Vukćeviću prestao na lični zahtjev i da je na njegovo mjesto imenovan vd sekretara Miloš Giljen. Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović kazala je da će zbog obimnog dnevnog reda sjednica trajati dva dana.

”Konstatujem da je Skupština utvrdila dnevni red – izvještaj o završnom računu, izvještaj o radu gradonačelnika, organa uprave Glavnog grada i službi za 2022. godinu, odluka o kreditnom zaduženju preduzeća Vodovod i kanalizacija Podgorica za izgradnju sekundarne kanalizacione mreže i proširenje sistema vodosnadbjevanja…”, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da po članu 64 imaju kvorum za odlučivanje.

Koalicija oko DPS-a napustila sjednicu: Tvrde da ne postoji kvorum

Mihailo Anđušić iz DPS je kazao da je elementarno bilo potrebno obezbijediti kvorum za ovako značajnu sjednicu. Koalicija oko DPS je nakon toga napustila sjednicu Skupštine Glavnog grada.

”Predstavnici kluba DPS. SDP, i SD će napustiti sjednicu čime neće biti kvoruma. Mi već u ovoj fazi imamo scenario koji se ponavlja na državnom nivou, gdje je prvo pala jedna, pa onda i druga Vlada. To je bio slučaj i na nekim prethodnim sjednicama, ali zbog političke korektnosti smatramo da jako neozbiljno zbog građana da ovdje ne možemo pokupiti kvorum “, kaže Anđušić.

Mitar Vuković iz Demokrata je kazao da bivši gradonačelnik ne smije da se suoči sa izvještajom o radu u javnim preduzećima,u prvom redu sa poslovima u JP Čistoća.

“Oni hoće da naprave opstrukciju da se bivši gradonačelnik Vuković ne suoči sa činjenicima i mlavrezacijama kojih itekako ima. raduje me što je to krenulo iz njihovih redova. Njihovi visoki funkcioneri su otkrli šta su radili ne samo u protekle četiri godine, nego u posljednjih godina “, kaže Vuković.

Zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević ocijenio je da je ponašanje iz koalicije oko DPS neodgovorno jer su se i sami izjasnili da se radi o važnim stvarima za Glavni grad.

”Mi smo prvobitnim glasanjem o dnevnom redu utvrdili kvorum”, kazao je Rakčević.

Snežana Popović sekretar Sekretarijata za finansije Glavnog grada kazala da je su prošle godine imali redovno finansiranje i da su ukupni prihodi realizovani u ukupnom iznosu do 121.147.000 eura.

”Finansijski izvještaj Glavnog grada za prošlu godin je bio jako uspješan. On je 14 odsto veći u odnosu na ono što je planirano rebalansom za 2022.godinu. To je ujedno najveći realazovani budžet u istoriji Podgorice. Osnovna karakteristika javnih finansija Glavnog grada je stabilnost. Finansije su u najvećem dijelu relaizovane od sopstvenih prihoda. Prihodi su realizovani u iznosu do 72.139 eura i u ukupnoj strukturi budžetskih prihoda učestvuju sa 60 posto. U 2023.godinu prenijeli smo sredstva u iznosu do 20.963.000 eura “, kazala je ona.

Stefan Vešović predstavnik Odbora za finansije je saopštio da predlažu da se ne usvoji završni račun budžeta Glavnog grada.

”Imali smo nakon revizije skretanja pažnje na sudske sporove, za koje smatram da je nešto najvažnije. Prema izvještaju Uprave za zaštitu imovinsko pravnih interesa, kao tužena strana Glavni grad se javlja u 71 sudskom sporu čija pojedinačna vrijednost prelazi 20.000 eura. Ukupna vrijednost ovih sporova iznosi 74.210.000 eura. Pored ovih sudskih sporova Glavni grad nema evidenciju o aktivnim sudskim sporovima koja vodi Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice. U 2022.godine je samo u jednoj presudi Apelacionog suda na štetu Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice isplaćeno 761.000 eura. Zbog toga smo bili uzdržani jer svako skretanje pažnje treba da bude razmatrano prije usvajanja “, upozorava Vešović.

Zdenka Popović iz Demokarata je ocijenila da je jasno zašto su predstavanici koalicije oko DPS napustili sjednicu, jer, kako navodi, poslovanje Glavnog grada nije bilo onakvo kako bi trebalo.

”Ovaj završni račun ukazuje da je bila racionalizacija utrošaka. Značajno povećanje prihoda Glavnog grada je ostvaren po osnivu četiri prihoda. Naknada za komunalno opremanje je trebalo da bude mnogo veća nego što je realizovano. Iz novčanika građanina za kamate potrošili 839.483 eura na kredite, na osnovu sudskih sporova 448.750 eura. Po osnovu sudskih sporova procijenja vrijednost je 74 miliona i to samo tamo gdje je procijenjena vrijednost, tamo gdje nije procijenjena ne znamo koliko košta. Zbog čega nemamo podatak koliko sudskih sporova vodi Agencije. Zapanjila me činjenica da su nenaplaćna potraživanja preko 45 miliona eura, samo po osnovu na nepokretnost preko 30 miliona, po osnovu lokalne komunalne takse preko dva miliona “, rekla je Popović.

Odbornica Anđela Mićović iz Evropa sad je kazala da se postavlja zašto je došlo do kašnjena i probijanja rokova za izgradnju Gradskog pozorišta za koji je Glavni grad izvdojio 3,9 miliona eura. Ugovor i izgradnji je potpisan u 2016.godine i trebao je biti završen do 2019.godine, ali još nije stavljeno u funkciju, navodi ona.

Odbornica URA Aida Batilović saopštila je da neće podržati završni račun. 

”Podvukla bih da većinu izvještaja ne treba razmatrati ako nema kolega da ih objasne. Ne mogu da shvatim da ozbiljne probleme stavite na 20 strana a da stavite samo tehničke stvari “, rekla je Batilović.  

Odbornik Demokrata Mitar Vuković pitao je koliko je novca isplaćeno novca po osnovu sudskih sporova zaposlenih u prošloj godini.  

Vasilije Čarapić iz pokreta Evropa sad je kazao da ne zna od čega bježi gospodin Vuković, jer je imao priliku da brani izvještaj o svom radu.

”Dva puta je i pored odluke Ustavnog suda da se odlože izbori izabran za gradonačelnika prošle godine. On je bio gradonačelnik tri pua prošle godine i čitav saziv je bio nelegitiman. Mi ne želimo da glasamo za ovaj izvještaj i ne legimitišemo ostajanje na foteljama, jer nije imao legitimitet da bude na toj funkciji “, navodi Čarapić.

Zdenka Popović je kazala da ne ne može reći da je u pitanju izvještaj Ivana Vukovića nego svih prethodnih gradonačelnika. 

”Ovo nije izvještaj kakav treba da bude, ovo je izvjetšaj o radu svih gradonačelnika unazad deset godina. Ja pitam Vukovića da li je on izgradio bulevare koji se pojavljuju u izvještaju. Ovo nije smjelo biti u ovom dokumentu. Izvještaj o radu gradonačelnika mora da bude usaglašen sa strateškim razvojem grada. Jugozapadna obilaznica je rađena u vrijeme Momira Mugoše, bulevar 21. maj je započet u njegovo vrijeme. Nijedan izvještaj se ne piše da u njemu pišu samo hvalospjevi. Moralo da je da se napiše sa kakvim se problemima susreo u prošloj godini, da li je recimo naložio izmještanje azbestnih cijevi. Ne znam ko je pisao izvještaj ali ja da sam profesor dala bih nulu ” navela je Popović.   

Milivoje Brković, odbornik Ujedinjene Crne Gore poručio je da građani Podgorice nisu dužni da materijal skidaju sa sajta Glavnog grada ali je bivši gradonačlnik imao obavezu da im obrazloži šta je radio, ocijenio j

”Pošto odgovorno lice nije tu dužan sam da se obratim građanima. Stekao sam utisak da nam je neko podmetnuo izvještaj.U izvještaju nema ništa o mjesnim zajednicama gdje su radili partijski vojnici. Valjda je svima jasno zašto Zabjelo, Zlatica liče na favelu. Ivan Vuković će ostati upamćen kao gradonačelnik koji je čuvao zidove od građana. Bolje bi bilo da je zastaklio pasarelu – rekao je Brković, poručujući da će glasati protiv izvještaja.  

Nezavisni poslanik Aleksandar Saša Zeković kazao je da e izvještaj o njegovom radu kvalitetan i da je grad postigao određene aktivnosti i rezultate tokom 2022.godine.

”Mislim da Vuković nije držao sve u svojim rukama. Mislim da su postojali direktori javnih ustanova koji se nijesu osvrtali na to šta govori gradonačelnik i tu vrstu odgovornsoti želim da adresiraram na rukovodioce tih službe. Čimi mi se da će isti problem imati i nova gradonačelnica “, kaže on.

Poslanici su minutom ćutanja odali počast preminulom odborniku Branku Đuroviću. Skupština je na njegovo mjesto izabrala odbornika Nemanju Baošića iz Demokratskog fronta.

izvor:gradski portal

video: Glavni grad

NIKŠIĆ PROGNOZA