(VIDEO) Vuković: Radio televizija Nikšić postala istinski servis građana

Predsjednik Skupštine opštine Nemanja Vuković kazao je na konferenciji za novinare, povodom dvije godine rada nove lokalne vlasti, da vjeruje da je lokalna uprava u protekle dvije godine bila istinski servis građana.

„Da smo bili otvoreni za građane, da smo služili građanima, i definitivno ćemo to nastaviti i u narednom periodu“, rekao je Vuković.

On je pohvalio rad Radio televizije Nikšić, lokalnog emitera koji je, prema njegovim riječima, postao istinski servis građana, „na kojem se mogu čuti i kritike i pohvale“.

„I ono što se, nažalost, u prethodnim godinama nije moglo čuti na Radio televiziji Nikšić, a to je kritika prema vlastima. Danas je RTNK dostupna svima i to je ono što nam služi na ponos. Posebna zahvalnost tu ide, osim svih zaposlenih, izvršnom direktoru Nikoli Markoviću. U tu svrhu nam je zadovoljstvo što krajem godine očekujemo da se završe radovi na izgradnji novog prostora za RTNK.Uz tender za opremu, ukupna investicija iznosiće 2,8 miliona eura Definitivno da će RTNK dobiti adekvatne uslove za rad“, istakao je Vuković.

Vuković je i predsjednik  Savjeta za saradnju lokalne uprave i NVO i kaže da je izuzetno zadovoljan radom tog tijela.

“S naše strane zaista postoji visok stepen zadovoljstva budući da smo zajedno radili na realizaciji brojnih projekata od čega su benefiti po lokalnu upravu bili mnogostruki – od platforme LUND (lokalna uprava na dlanu) putem koje smo omogućili lakšu komunikaciju građana sa njihovim izabranim predstavnicima I rukovodstvom Opštine, preko dobijanja novog vozila za Komunalno preduzeće, ugradnje prvi polupodzemnih kontejnera, dobijanje novih vozila za Komunalnu policiju i Sekretarijat za komunalne poslove I saobraćaj, kao i platforme Čist grad sad koja građanima omogućava jednostavniju prijavu problema, a u toku je konkurs za finansiranje projekata NVO u iznosu od 30.000 eura. Shodno tome, zaista optimistično gledamo na period pred nama kada je riječ o saradnji sa civilnim sektorom, a institut „slobodna stolica“ koji predviđa Poslovnik o radu omogućava aktivnije učešće NVO-sektora u radu Skupštine. Ono što, s aspekta funkcionalnosti, smatram veoma bitnim jeste rekonstrukcija skupštinske sale, kako bi se dodatno unaprijedio rad Skupštine, a ujedno i stvorili bolji uslovi za medije koji prate rad Skupštine”, rekao je Vuković.

Opština i Skupština opštine, istakao je on, kroz inkluzivni pristup, aktivno doprinose poboljšanju položaja svih društvenih kategorija u Nikšiću. Partneri su urealizaciji brojnih projekata, inicijatori brojnih aktivnosti koje za cilj imaju direktnije učešće građana u kreiranju što povoljnije klime u našem gradu, podstiču saradnju svih relevantnih faktora, uvjereni su snagu i efikasnost sinergetskog djelovanja. Zadovoljan je realizovanim i započetim infrastrukturnim projektima,. i ostvarenim rezultatima u oblasti kulture i sporta u Nikšiću.

„Formirali smo prvi Dječiji parlament u Crnoj Gori, koji čine učenici 8. i 9. razreda nikšićkih osnovnih škola. Ovaj projekat već donosi plodove – djeca na izvanredan način razmišljaju o načinima poboljšanja ekološke slike grada, što svakako doprinosi snaženju ekološke svijesti kod naših mališana i budi nadu da ćemo se, u vremenu pred nama, odgovornije odnositi prema prirodi i živjeti u zdravijem okruženju. Takođe, bićemo partneri u osnivanju Omladinskog romskog parlamenta, što će doprinijeti aktivnijem uključivanju RE populacije u procese kreiranja određenih inicijativa ali i odlučivanja, smanjivanju etničke distance, firmaciji tradicije, kulture i jezika RE populacije, kao i dodatnoj edukaciji svih građana Nikšića“, kazao je Vuković.

Skupština opštine u protekle dvije godine ostarila je odličnu saradnju sa studentskim organizacijama kao i svim vaspitno-obrazovnim ustanovama na teritoriji opštine. Posebno zadovoljstvo je istakao zbog saradnje sa svim vjerskim zajednicama.

„Naša saradnja sa tradicionalnim vjerskim zajednicama je nešto na šta sam zaista ponosan – na poslednjoj sjednici Skupštine zvanično smo proglasili 12. maj, Dan Svetog Vasilija Ostroškog za slavu – Dan zaštitnika Nikšića, bićemo pokrovitelji rekonstrukcije Sabornog Hrama Svetog Vasilija, zajedno sa Elektroprivredom i državom Crnom Gorom iz čijeg budžeta je naš kolega odbornik, koji je ujedno i poslanik u Skupštini Crne Gore, mislim na Moma Koprivicu, amandmanom obezbijedio 220.000 eura. Nedavno, tokom mjeseca Ramazana, imao sam zadovoljstvo da budem domaćin prvog iftara u organizaciji lokalne uprave, što je zaista imalo lijep odjek u javnosti i poslalo snažne poruke zajedništva, jer različitosti doživljavamo kao istinsko bogatstvo našeg grada i države. Najvažnije je što smo odlučili da takve prakse postanu tradicionalne, i uvjeren sam da ćemo tako nastaviti da snažimo duh zajedništva, kao jedan od preduslova sveopšteg napretka za koji se borimo“,istakao je Vuković.

Kroz organizaciju raznih okruglih stolova i panel-diskusija Skupština opštine Nikšić i on kao njen predsjednik, pokušavaju da doprinesu rješavanju pitanja iz oblasti ekologije, demokratizacije društva, zaštite ljudskih prava i sloboda…

„U tom kontekstu, posebno bih istakao organizaciju panel-diskusiju povodom Dana borbe protiv nasilja nad ženama, u kojoj su učešće uzeli opštinski rukovodioci, tadašnji načelnik CB Nikšić, predstavnici socijalnih službi i NVO-sektora, kao i žena-žrtva nasilja, čije je svjedočenje od neprocjenjive važnosti, sa mnogo aspekata. Uz to, svakako ne želim preskočiti da pomenem jedan od možda najvećih problema našeg grada – deponiju Mislov do i gdje smo, u saradnji sa Vladom, raspisali tender od 400.000 eura za gašenje dubinskih požara. Rješavanje deponije i usklađivanje upravljanja otpadom sa evropskim standardima možda je i najveći izazov i najvažniji zadatak koji moramo dovesti do kraja budući da cijeli ovaj period aktivno radimo na tome“, kategoričan je Vuković.

Ono što je značajno, istakao je on, je da su tokom prethodne dvije godine zajednički, izgradili i predstavnici aktuelne vlasti i opozicije je da se sa sjednicae lokalne kupštine nikšićkog parlamenta, veoma često, šalju lijepe poruke domaćoj javnosti.

„I pored “oštrih” polemika, sukobljavanja stavova, mišljenja, različitih pogleda na pravac razvoja ti “sukobi” ne prelaze granicu civilizovanog. Dakle, učesnici u raspravama i te kako vode računa o dostojanstvu sagovornika i Skupštine, kao predstavničkog doma građana. Želim da se zahvalim zaista svima koji su dali doprinos u cilju postizanja ovakvih rezultata, da poželim još uspješniju drugu polovinu mandata, da obećam da se nećemo štedjeti i da ćemo učiniti sve da Nikšić bude bolje mjesto za život i Grad za sve. Idemo dalje“, zaključio je Vuković.

Biljana Brašnjo

foto, video: Portal RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA