(VIDEO) Vuković: Do narednog popisa da stvorimo uslove da mladi ne napuštaju Nikšić

Prema podacima popisne komisije u Nikšiću živi između 65.000 i 67.000 građana što je oko 5.000 manje nego 2011. godine, kazao je za RTNK predsjednik Skupštine Opštine (SO) Nikšić Nemanja Vuković.

„Zaista je to mnogo manji pad nego što se očekivao s obzirom na sve one probleme sa kojima se Nikšić suočavao proteklih decenija i sve ono što je pogađalo naš grad i naše sugrađane. Uzrok takve demografske slike i potrebe ljudi da odlaze iz našeg grada je što nisu mogli pronaći uslove koji mu garantuju stabilan život i osnivanje porodice. Tu prije svega mislim na nemogućnost pronalaženja adekvatnog posla jer negdje postoji podatak da je u vrijeme vladavine DPS-a u Nikšiću bilo 9.500 manje zaposlenih“, rekao je Vuković.

U periodu između popisa 2003. i 2011. godine, napomenuo je Vuković, zatvoren je ogromni broj preduzeća u Nikšiću i veliki broj mladih ostavljen bez ikakve perspektive.

„Podatak koji zaista moramo isticati jer jednostavno je veoma afirmativan jeste činjenica da je u periodu jun 2021. godine-april 2023. godine po zvaničnoj statistici u Nikšiću 4.000 više zaposlenih“, istakao je Vuković.

Do sljedećeg popisa zadatak lokalne uprave je da stvori takve uslove u gradu da mladi ljudi ne traže bolje mjesto za život, a da se možda i vrate oni koji su otišli.

Uvijek može bolje, tvrdi Vuković, ali sadašnja vlast Nikšića i dalje će davati maksimum da se poboljšaju uslovi života u gradu i stvore svi preduslovi da mladi budućnost vežu za Nikšić.

„Jasno je da ne možemo za dvije i po godine da promijenimo ono što je u proteklih 30 godina bilo razgrađivano, da ne možemo za jedan kratak period da sve to ispravimo, ali možemo da se trudimo, da damo maksimum kao što ga zaista dajemo. Ima rezultata. Vjerujem u usvajanje Prostornog plana, da će biti još rezultata, da će biti još otvaranja novih proizvodnih pogona, imamo priču o otvaranju postrojenja za preradu životinjskog otpada, o otvaranju Centra za preradu otpada. To će generisati određeni broj radnih mjesta, ali na prvom mjestu stvoriće uslove građanima i mladim ljudima da borave i žive u čistom gradu“, rekao je između ostalog Vuković.

Dragica Kankaraš

Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA