(VIDEO) Vujović: Spajić preuzima kontrolu u odnosu na Milatovića

Crna Gora kao naredna članica EU je vrlo realan scenario, ukoliko ne napravimo neku veliku grešku, smatra Zlatko Vujović, predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje. On je za RTV Nikšić, u emisiji „Kontakt“, kazao da očekuje da ćemo dobiti završna mjerila u ovoj godini i da će Crna Gora krenuti ka okončanju pregovora za članstvo u EU. Nada se da će ovo biti godina političke stabilnosti, iako je moguća prekompozicija političkih snaga jer se sve češće pokreće priča o eventualnom „rascjepu“ Evrope sad.

„Čini mi se da Milojko Spajić preuzima kontrolu u odnosu na potpredsjednika partije Jakova Milatovića. Preuzima kontrolu i nad poslaničkim klubom. Svjedočićemo raspletu, prekompoziciji političke scene, od proljeća. Mislim da se „sukob“ između Milatovića i Spajića ne može sanirati i to će rezultirati podjelom i formiranjem dva politička subjekta od ljudi koji su sada u jednom“, smatra Vujović.

Do rekonstrukcije Vlade može doći i prije nego što je predviđeno sporazumom, ističe Vujović dodajući da „može doći i do izbora, prekompozicije političke scene, jer u politici ništa nije zagarantovano“. To je, smatra, stvar političkog trenutka i procjene aktera.

„DF, odnosno Koalicija za budućnost Crne Gore vrši pritisak da se to uradi što prije iz straha da se to neće desiti. Posebno što i dalje imate negativan stav ključnih zapadnih partnera za takav scenario“, poručuje Vujović.

Vlada je, napominje Vujović, odmah ušla u velike izazove, prije svega organizaciju popisa i sprječavanje bojkota.

„Dobro je što je taj kompromis napravljen. Tu već vidite veliku razliku između bivšeg premijera Dritana Abazovića, koji je odbijao bilo kakvu komunikaciju sa opozicijom i sadašnjeg premijera Milojka Spajića koji je za par dana riješio problem. To govori da je postojao prostor i prije da se kroz dijalog postigne dogovor. Došlo je do imenovanja u Sudskom savjetu, bilo bi dobro da Milorad Marković bude izabran za vrhovnog državnog tužioca, jer je u pitanju profesionalac, bez mrlje u karijeri. To bi bio veliki uspjeh za Crnu Goru, jer bismo napokon dobili završna mjerila od strane EU. Ako se i to uspije za vrijeme mandata Milojka Spajića, to su veliki rezultati“, zaključuje Vujović.

Intervju sa Zlatkom Vujovićem, predsjednikom UO Centra za monitoring i istraživanje, emitujemo od 20 sati i 30 minuta u emisiji „Kontakt“.

Bojana Kostić

Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA