(VIDEO) Olivera Injac izabrana za gradonačelnicu Glavnog grada

Na današnjoj sjednici Skupštine Glavnog grada Olivera Injac iz Pokreta Evropa sad izabrana je za gradonačelnicu.

Prethodno, Jelena Borovinić Bojović izabrana je za predsjednicu Skupštine Glavnog grada u nastavku konstitutivne sjednice.

Sjednicu možete pratiti uživo na našem portalu:

Sledeća tačka dnevnog reda je Izbor i imenovanja, kako bi Odbor razmotrio odluke o zamjenicima gradonačelnice, koje je dostavila gradonačelnica Olivera Injac na saglasnost Skupštini. 

Završena je rasprava po drugoj tački dnevnog reda – Imenovanje Odbora za izbor i imenovanje Skupštine, a za predsjednika Odbora izabran je Vasilije Čarapić. 

Formirani Klubovi odbornika

Prije prelaska na drugu tačku dnevnog reda, Borovnić Bojović je kazala da su u skladu sa Poslovnikom Skupštine formirani Klubovi odbornika u Skupštini. 

To su Klub odbornika Evropa sad koji čini 13 odbornika, a predsjednik Kluba je Vasilije Čarapić, Klub odbornika DF-DNP-RP sa tri odbornika čiji je predsjednik Zoran Lakušić, zatim Klub odbornika DF-NSN-PCG-SCG- čiji je predsjednik Odbora Mitar Šušić, Klub odbora DF-PZP sa tri odbornika čija je predsjednica Anika Bajić, Klub odobornika Demokrate – Demos sa 5 odbornika i predsjedavajućim Brankom Vukovićem, i Klub odbornika Može Podgorica – Ovo je naš grad sa 4 odbornika, čija je predsjednica Milena Vuković Sekulović. 

Injac: Vjerujem da ćemo svi zajedno raditi u interesu građana Podgorice i u interesu Crne Gore

Injac je poručila je da se svečano obavezuje da će dužnost gradonačelnice obavljati u skladu sa Ustavom, Zakonom i Statutom Glavnog grada.

Ona je čestitala izbor Borovinić Bojović na mjesto predsjednice Skupštine Glavnog grada. 

„S ponosom stojim ovdje danas pred vama, moram vam reći da osjećam ogovornost i čast što ću imati priliku da obavljam ovako zahtjevan posao“, kazala je. 

Poručila je da dužnost gradonačelnice nosi posebnu dozu odgovornosti, i svega onoga što su očekivanja mnogobrojnih građana Podgorice. 

„Ta odgovornost će od mene zahtijevati profesionalan pristup vođen principima odgovornosti i transparentnosti, uz poštovanje svega onoga što su očekivanja mnogobrojnih građana Podgorice koji su na lokalnim izborima dali puni doprinos demokratskim procesima sazrijevanja Crne Gore i potrebi da Podgoricu vodi nova gradska uprava u naredne četiri godine“, poručila je ona. 

Injac je pozdravila članove opozicije i prethodnog gradonačelnika Ivana Vukovića, navodeći da vjeruje da će svi zajedno raditi u interesu građana Podgorice i u interesu Crne Gore u cjelini. 

„Ovi procesi demokratske tranzicije vlasti u Podgorici dolaze sa novim demokratskim vrijednostima a to je sa činjenicom da će naredne četiri godine Glavnim gradom upravljati dvije žene“, dodala je.

„Ta vrsta političke participacije žena smatra se ključnim za srdačniji, plemenitiji i demokratskiji pristup toleranciji koji je možda i različit od nas, ali teži istom cilju – progresu i razvoju“, navela je Injac.

Olivera Injac izabrana za gradonačelnicu Glavnog grada

Glasalo je 47 odbornika. 

Za izbor glasalo je glasalo 34 odbornika, protiv 12, a jedan listić bio je nevažeći.

U toku je prebrojavanje glasova i utvrđivanje rezultata.

Završen je pretres o prvoj tački dnevnog reda – izbor gradonačelnice Glavnog grada Podgorice. Slijedi tajno glasanje. 

Odbornik Demokrata Danilo Šaranović čestitao je odbornicima novi mandat i izbor Oliveri Injac na mjesto gradonačelnice Glavnog grada, dodajući da su on i Luka Rakčević predloženi za njene zamjenike. 

„Posebno raduje što i sa jedne i sa druge strane vidim veliki broj mladih ljudi. Velika odgovornost je na nama“, dodao je on uz obećanje da će njihov klub dati svaki doprinos da se smanje na najmanji nivo političke distance između političkih subjekata. 

Kazao je da je ubijeđen da će služiti na čast svakom građaninu Podgorice, bez obzira na bilo koje lične pripadnosti.

Odbornik GP URA Luka Rakčević iskazao je zadovoljstvo što imaju priliku da podrže Oliveru Injac za gradonačelnicu Podgorice, dodajući da postavljem žene na tako važnu funkciju, ispisuju istoriju Crne Gore. 

Odbornik DPS-a Časlav Vešović kazao je da se nada da će Olivera Injac pokazati više odgovornosti u odnosu na kolege koje „već sad pokazuju određene sklonosti koje nijesu dobre“. 

„Ovo nijesu istorijski dani za Podgoricu, pretenciozno je ravnati se sa 21. majem, 13. julom, ovo ne može imati taj karakter“, dodao je Vešović, pozivajući da se povede računa oko etiketama oko načina na koji je DPS vršila vlast u prethodnom periodu sa koalicinom partnerima.

Smatra da se može kritikovati njihov rad, ali da je DPS mnogo više učinio dobrog za ovu državu i Podgoricu.

Šušić: DF će podržati Injac

Odbornik Mitar Šušić je kazao da iz DF-a nijesu imali nikakvu dilemu oko njihove podrške za izbor Olivere Injac na mjesto gradonačelnice. 

Milović: Bolje „apostolska“ nego „mafijaška vlada“

Andrija Milović iz Evrope sad kazao je da izborom Injac se pokazuju novi trendovi u Crnoj Gori, i da dolazi „novi talas i nova Crna Gora na koju ćemo morati da se naviknemo“ a to je da dolaze dvije žene na čelo dvije odgovorne funkcije u Podgorici. 

On je unaprijed čestitao Injac na izboru, kazavši da su optužbe opozicije nešto što nije ništa novo od njih. 

Milović je dodao je da je „svakako bolja apostolska nego mafijaška vlada“.

Odbornik Aleksandar Zeković rekao je da nikad nije bio protiv političkog osnaživanja žena, te dodao da neće glasati protiv njenog izbora, nego će se principijelno, kao i do sada, odnositi prema temi zaštite ljudskih prava.

Klikovac: Injac 2020. postala „jedan od apostola vlade Zdravka Krivokapića“, nećemo glasati za njen izbor

Odbornik DPS-a Andrija Klikovac čestitao je mandat Olivere Injac, dodajući da vjeruje da će zajedno raditi u interesu građana Podgorice. 

Rekao je da su imali dilemu prilikom glasanja za Oliveru Injac na mjesto gradonačelnice, dodajući da je ona do 2020. personifikovala politiku Demokratske partije socijalista. 

Nakon toga, kazao je on, Injac je postala „jedan od apostola vlade Zdravka Krivokapića.“

„Smatramo da ne možemo glasati za Oliveru Injac jer bi se u vezi nje mogao ponoviti današnji budvanski scenario, za koji ne želimo da uznemiravamo građane, kako Glavnog grada tako i Crne Gore, i kako naš narod kaže bolje je spriječiti nešto nego liječiti, i zato mi nećemo danas glasati za njen izbor za gradonačelnicu Podgorice“, dodao je on. 

Ispred Evrope sad prisutnima se obratio Jakov Milatović, čestitao je Injac izbor za predsjednicu Skupštine i požeilio joj dobar i konstruktivan rad u budućem periodu na dobrobit svih građana Podgorice. 

On se zahvalio Ivanu Vukoviću na upravljanju Glavnim gradom u prethodnom periodu, izrazivši želju da će „nova gradska uprava imati konstruktivnog saborca u sadašnjoj opoziciji u lokalnom parlamentu“. 

On je prisutnima obrazložio kandidaturu Pokreta Evropa sad, izlažući biografiju Injac. 

„Ona ima obrazovanje, profesionalni kvalitet i integritet da bude nova gradonačelnika Glavnog grada Podgorice“, kazao je on dodavši da Injac ima i „sve neophodne moralne preduslove“ da obavlja ovu funkciju. 

Predsjednica je kazala da je Parlamentu dostavljen predlog da se za gradonačelnicu Glavnog grada izabere Olivera Injac iz Evrope sad.

Ona je otvorila raspravu o tom predlogu. 

Sjednicom predsjedava novoizabrana predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović.

Ona je konstatovala da je prestao odbornički mandat odbornicima Darki Kovinić i Milošu Vukčeviću, sa odborničke liste DPS-a.

Ona je konstatovala da je doskorašnjem gradonačelniku Ivanu Vuković prestao mandat. 

Utvrđen je dnevni red.

U novom sazivu gradskog parlamenta koalicija oko Demokratske partije socijalista ima 24 odbornika, Pokret Evropa sad (PES) 13, koalicija okupljena oko DF-a 11, koalicija oko Demokratske Crne Gore šest, a pokret URA četiri odbornička mandata.

Novu vlast čine PES, koalicija okupljena oko DF-a, savez koji predvode Demokrate i pokret URA.

Foto: Anadolija

NIKŠIĆ PROGNOZA