(VIDEO) Milatović: Moj stav o vladi je jasan i nepromijenjen

Predsjednik države Jakov Milatović poručio je da uvažava poruke međunarodnih partnera i dodao kako se sve njegove izjave o formiranju 44. vlade odnose na kreiranje većine potrebne za reformu pravosuđa.

Milatović je na Žabljaku komentarisao izjavu zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijela Eskobara, koji je kazao da je bilo mnogo preporuka iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Evropske unije (EU), Velike Britanije i čak i NATO-a da bi Crna Gora trebalo da izbjegne da u svoju koaliciju uvede anti-NATO, anti-zapadnu političku stranku, koja je i protiv EU.

Predsjednik je poručio i da uvažava Eskobarove stavove i mišljenja, ali dodaje da za njega nema bilo kakvu poruku.

„Uvažavam sve stavove Sjedinjenih Američkih Država kao zemlje koja je nama strateški partner, a ono što je najvažnije je da je Crna Gora ostala čvrsto na fonu zajedničke spolje politike koja je spoljna plitika koja je osudil agresiju Rusije na Ukrajinu, koja je politika kredibilnog članstva u NATO-u, koja je politika savezništva. Mislim da sam i ja kao predsjednik Crne Gore bio vrlo jasan kada je u pitanju spoljna politika Crne Gore. Dok god su politički učesnici nekog i narednog kreiranja vlade na fonu tih programskih principa ja više ne vidim nikakav problem sa bilo čijim učešćem u toj vladi“, kazao je Milatović novinarima.

Milatović smatra da izjava Gabrijela Eskobara nije upućena njemu.

“Moj stav oko vlade je jasan i nepromijenjen. Što se moje pozicije tiče ja mislim da je i slučaj “Tunel” pokazatelj gdje fokus mora da bude u narednom priodu. Fokus mora da bude na borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, a sudstvo i tužilaštvo moraju da budu reformisani. Ne možete sa ljudima koji su navodno povezani sa krimilani strukturama da gradite bolju i pravedniju Crnu Goru. Za reformu pravosuđa je potrebna kvalifikovana većina u parlamentu i svaka moja riječ koja se odnosila na kreiranje vlade bila je upućena na potrebu reforme pravosuđe”, kazao je Milatović.

Navodi i da je u razgovorima sa zvaničnicima u Italiji prethodnih dana dobio uvjeravanja da će nam dodatno pomagati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“U toj borbi potrebna nam je pomoć naših strateških partnera”, kazao je Milatović.

Kaže i da bi volio da ostali učenici političkog života u Crnoj Gori iznesu stavove o budućoj vladi.

“Ovdje mislim i na mandatara i da budu više prisutni u javnosti u kontekstu obrazlaganja stavova i načina na koji on vidi novu parlamentranu većinu, programske ciljeve vlade. Volio bih da vidim i predstavnike drugih političkih partija koji učestvuju trenutno u vladi da budu javno prisutniji da javno obrazlažu svoje stavove građanima”, kazao je Milatović.

foto/video:Služba predsjednika CG

NIKŠIĆ PROGNOZA