(VIDEO) Marković za RTNK: Živimo u institucionalnom i društvenom neredu

Intervju sa Duškom Markovićem, liderom Stranke evropskog progresa, emitujemo od 20 sati i 30 minuta.

Politički pristup oko predlaganja, a potom i usvajanja Rezolucije o Jasenovcu, parlamentarne većine, nanio je ogromnu štetu Crnoj Gori, smatra Duško Marković, lider Stranke evropskog progresa, pitajući zašto je Crnoj Gori u ovom trenutku i na ovaj način bila potreba Rezolucija. Marković je za RTV Nikšić i emisiju „Kontakt“ istakao da smatra da će zbog tog čina evropski put Crne Gore biti usporen i zaustavljen.

„Hrvatska će odreagovati na neki način, jer postoje mnogi alati koje države članice Evropske unije imaju u rukama kada štite svoje i interese EU“, ističe Marković.

Naglašava da će Crna Gora trpjeti i patititi zbog ove odluke, a prve reakcije su i otkazivanje posjete Šarl Mišela predsjednika Evropskog savjeta, što je kako ističe „ozbiljan politički diplomatski šamar aktuelnoj vlasti“ zbog čega će patiti cijela Crna Gora

„Milsim da usvajanje Rezolucije u Jasenovcu, nije izvorna odluka Crne Gore, već je proistekla iz regionalnog, šireg interesa koji je proistekao iz odluke o usvajanju Rezolucije u Srebrenici. Kada je u pitanju taj stravičan zločin u Jasenovcu, nikada nije postojla dilema oko njega pa ni u velikoj Jugoslaviji, zbog toga je i izgrađen Memiorijalni centar. Zvanična Hrvatska nikada nije negirala taj genocid, nego je sa pijetetom uvijek odavala počast žrtvama. Crna Gora nje imala nikakav poseban nacionalni, državni interes da se tim pitanjem bavi i usvaja Rezoluciju. Posedno kada to pitanje nije otvorila Republika Srbija u svom parlamentu koja ima puno više razloga i motiva da se upusti u taj proces, ali nije. Postupak crnogorske vlasti je neobjašnjiv, težak politički i demokratski promašaj. To će Crunu Goru ugroziti na EU putu i to je činjenica“, smatra Marković.

Komentraišući društveno političku situaciju u Crnoj Gori, Marković smara da „živimo u institucionalnom i društvenom neredu“

„Svjedočimo ubrzanoj devastaciji države i njenih institucija. Politički i društveni ambijent je obilježen neodgovornošću i neozbiljnošću. U Vladi imamao neslaganje po brojnim pitanjima, oko ključnih tema.Jednopg dana se objave prioriteti i ciljevi, drugog dana se od toga odustaje. U parlamentu, crnogorskoj kući demokratije, stvari nijesu onakve kakve bi trebale biti. To nije ambijent koji je podsticajan i uliva građanima nadu“, kaže Marković.

Formiranje novih partija Marković vidi kao veću mogućnost građanima da biraju.

„Vjerujem da će to dovesti po preslaganja politčke scene i da to može biti samo korisno Crnoj Gori. To je jačanje demokratije, a u sukobu sa onim što je jačanje političkog monopola“, ističe lider novoformirane Stranke evropskog progresa, Duško Marković. Dodaje da će ukoliko dođe do vanrednih parlamentarnih uzbora u Podgorici, SEP biti spreman da učestvuje što će im kako kaže biti podsticaj za vanredne parlamentarne izbore, kojima se nada sljedeće godine.

Bojana Kostić
Foto/video: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA