(VIDEO) Kovačević: Kada smo preuzeli vlast, na računu Opštine bilo samo milion i po eura, danas šest miliona

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević i predsjednik Skupštine opštine Nemanja Vuković, sa saradnicima, predstavljaju rezultate rada, povodom dvije godine nove vlasti u Nikšiću.

Kovačević je na konferenciji za novinare kazao da je juče bila godišnjica otkako je Vuković izabran na funkciju predsjednika Skupštine opštine Nikšić i kada je konstituisan lokalni parlament.

„Desetog maja 2021. sam ja izabran za predsjednika Opštine glasovima parlamenta. Tog dana, kada sam stupio na funkciju, na računu Opštine bilo je samo milion i po eura. Ove godine je tu šest miliona eura. To je jedan od parametara koji ukazuje na određenu finansijsku stabilnost“, istakao je Kovačević.

„Blizu smo cifre od 4.000 novozaposlenih“

Prema njegovim riječima, ono što je proizvod vođenja politike od strane Opštine na lokalnom nivou, ali i prema državnim organima jeste da se u Nikšiću otvori veći broj novih radnih mjesta.

„U tome smo sigurno uspjeli, vjerovatno i više nego što smo se nadali kada smo stupili na ove funkcije. Od juna 2021. do juna 2022. godine zaposleno je skoro 3.000 ljudi u Nikšiću. Od juna prošle godine pa do 1. maja ove godine negdje oko 950 ljudi. Blizu smo cifre od 4.000 novozaposlenih u prve dvije godine našeg mandata“, naveo je Kovačević.

Projekat koji je bio osnova početka zapošljavanja u Nikšiću, istakao je Kovačević je solar 3.000+ i 500+i otvaraje nove ćerke firme EPCG  „Solar gradnja“ gdje je, kako je rekao, u protekle dvije godine zaposleno blizu 500 naših sugrađana. Kroz projekat Opštine „Zajedno od znanja do posla“ 35 je lica angažovano na duži period, u EPCG Željezara Nikšić sačuvano je 229 radnih mjesta i zaposleno još oko 50 lica, sa mogućnošću dodatnih zaposlenja. Nikšić je, rekao je Kovačević, dobio još jednu fabriku i to „Noblvud Adriatik“ gdje je otvoreno preko 200 novih radnih mjesta, a u našem gradu otvoren je i „Waikiki“ gdje je zaposleno oko 50 radnika. U Domu za stare najavljeno je zaposlenje dodatne radne snage.

Kovačević je rekao da očekuju u ovoj godini da se u Nikšiću otvori „Big fashion“ gdje treba da se otvori 300 novih radnih mjesta, a Opština je,kako je kazao, praktično završila sve pregovore i sa „Lidlom“.

„Za uspješan početak ovih investicija potrebno je da se od strane Vlade Crne Gore usvoji planski dokument da bi ove investicije krenule u realizaciju“, kazao je Kovačević.

Tokom protekle dvije godineiz opštinkog budežta realizovani su brojni infrastrukturni projekti, više ih je u toku, a neki će biti realizovani uz pomoć finansijskih sredstava iz kapitalnog budežat države Crne Gore.

„Kada su u pitanju projekti koji se kandiduju na državnom nivou tu sam dužan da se kao predsjednik Opštine zahvalim poslanicima iz Nikšića koji dolaze iz redova DF-a i Demokrata koji su veliki broj amandmana na budžet predložili da bi najveći dio ovih projekata ušao u kapitalni budžet za ovu i za prethodnu godinu i zaista su pokazali jedan odgovoran odnos kada je opština iz koje dolaze u pitanju“, naglasio je Kovačević.

Turistička organizacija Nikšić u protekle dvije godine ostvarila je zapažene rezultate, povećan je broj posjeta i noćenja. U domenu kulture takđe su ostvareni veoma dobri rezultati jer je u nikšiću za protekle dvije godine bilo skoro hiljadu sadržaja. U oblasti sporta Opština je lani imala rekordna ulaganja što je rezultiralo uspjesima klubova u čijem vlasništvu ima Opština udjela, kao i pojedinaca koji su takođe pomognuti.

„Da se zahvalim svim mojim saradnicima , na prvom mjesto Skupštini Opštine Nikšić i njenom predsjedniku Nemanji Vukoviću jer ta saradnja koju mi imamo je negdje ona ključna da bi svi ovi projekti mogli da se realizuju i da bi imali tu stabilnost koja je nephodna da bi mogli i da ono što nije u nadležnosti Opštine nekim našim političkim autoritetom i snagom da poguramo do realizacije kao što je bio slučaj na primjer sa Željezarom i sa tom situacijom koja se razriješila po nekom predlogu i planu koji smo mi kao lokalna samouprava imali“, istakao je Kovačević.

Biljana Brašnjo

Foto/video: Portal RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA