(VIDEO) Bratić: Boriću se, a ako presude da treba da platim, platiću

,,Ako bude pravedno i svi sudovi i sve instance do Strazbura budu zaključile da treba da platim, hoću, platiću“, kazala je prof. dr Vesna Bratić u emisiji Kontak RTV Nikšić, komentarišući postupak koji se vodi protiv nje zbog smjene direktora škola i materijalne štete po državu, dok je bila ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta u 42. Vladi.

Većina direktora koja su odlučila da tuže državu, dobila su spor na osnovnim sudovima, što je kasnije potvrdio i Viši sud. Bratić napominje da su sudovi na osnovu prezentovanog teško mogli donijeti drugačije presude.

,,Nijesu upoznati sa procedurama rada ministarstva, jer tuženi tj. ja u ime resornog ministarstva nije pozvan na saslušanje niti jednom od ročišta, niti je pozvan na razgovor sa Zaštitinicom imovinsko-pravnih odnosa. Tako da šteta koja je nastala po državu su u suštini troškovi suđenja pošto su direktori, osim u izuzetnim slučajevima kada im se nije moglo naći radno mjesto, ostali u prosvjeti. Te troškove suđenja u suštini je prouzrokovala institucija Zaštitinika, jer je u početku ta rješenja ministarstva branio kao zakonita, a onda odjednom da nijesu. To je inače presedan, da teret troškova suđenja treba da plati rukovodilac neke institucije“, ističe Bratić.

Smatra da je u pitanju pravni mobing i politički progon i pravno nasilje, kojima je bila izložena tokom mandata.

,,Neću odustati bez borbe. Ići ćemo na sve instance i pitati se zašto su neki postupci zastarjeli, zašto se ne traži odšteta od svih, zašto se počinje ta nezakonita praksa sa mnom i td. Kakav god da bude epilog, ja i pravni tim ćemo tražiti da se postupi isto prema svima, a ako je nešto zastarjelo kada je Zaštitinik trebao da reaguje, onda neka Zaštitinik i plati“, poručila je Bratić.

Intervju sa prof. dr Vesnom Bratić, predsjednicom Političkog savjeta Ujedinjene CG i bivšom ministarkom prosvjete, nauke kulture i sporta emitujemo u emisiji Kontakt od 20 sati i 30 minuta.

Bojana Kostić
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA