(VIDEO) Alihodžić: Razilaženje sa Rusijom u načinu ispitivanja trovanja Navaljnog

Nihad Alihodžić, član Organizacije za zabranu korišćenja hemijskog oružja (OPCW) koja je 2013. godine dobila Nobelovu nagradu za mir, u intervjuu za našu televiziju govorio je o aktivnostima organizacije i navodima o upotrebi hemijskog oružja u Ukrajini.

„Industrijska postrojenja, hemijska, u nekim djelovima su na liniji fronta ili su predmet napada, bombardovanja. Samo isticanje takvih hemikalija u otvoreni prostor nosi rizike jer to su jako toksične stvari. Svaki namjeran čin bi se tretirao na jedan način, nenamjeran na drugi, ali u osnovi je rizik koji takve hemikalije i njihova toksična svojstva nose po ljude, životinje i okoliš. Mi smo imali tim koji je išao u Ukrajinu i pružio odgovarajuće treninge pod kapom UN-a“, istakao je Alihodžić.

Komentarišući slučaj ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji se nalazi u zatvoru, Alihodžić podsjeća da je Organizacija na zahtjev Vlade Njemačke 2020. godine sprovela istraživanja i na osnovu uzorka krvi i urina dokazala prisustvo supstance tipa ,,Novičok”. Zahtjev im je uputila i Ruska Federacija.

„Taj zahtjev još nije prošao sve proceduralne korake. Da bi naš tim mogao da ode u bilo koju od država članica potpisuje se privremeni ugovor o zaštiti našeg osoblja, a u ovom slučaju potrebna je i saglasnost gospodina Navaljnog. U ovom slučaju zahtjev je išao ka tome da se uzorci i sama njihova analiza rade zajedno između predstavnika Ruske Federacije i naše organizacije, što prema našem protokolu nije moguće.
Na tome se još uvijek radi, ali kako sam već rekao, došlo je do razilaženja u tim proceduralnim stvarima“, zaključuje Alihodžić.

Intervju sa Nihadom Alihodžićem pogledajte večeras u 20.30h.

Foto: RTNK/Screenshot

NIKŠIĆ PROGNOZA