(VIDEO) Abazović: U Crnoj Gori skoro 30.000 turista; Bulajić direktor Uprave prihoda i carina

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović rekao je na današnjoj sjednici Vlade da je u Crnoj Gori trenutno 29.055 turista, što je, kako je kazao, 10 odsto više nego prošle godine i 50 odsto više nego rekordne 2019. godine.

Tok sjednice mogli ste da pratite uživo na našem portalu:

Bulajić direktor Uprave prihoda i carina

Vlada Crne Gore imenovala je Vladimira Bulajića za direktora Uprave prihoda i carina. 

Bulajić je početkom oktobra prošle godine na predlog ministra finansija Aleksandra Damjanovića imenovan za v.d. direktora UPC.

Damjanović: Nadam se da će ove ili naredne godine krenuti isplata sredstava bivšim zaposlenim „Radoja Dakića“

Ministar finansija u tehničkom mandatu Aleksandar Damjanović je zahvalio za napore da se riješi decenijski problem bivših zaposlenih Radoja Dakić, koji je obiman i u smislu sredstava koja će biti neophodna za isplatu.

„Ta sredstva moramo da isplatimo, a da se nađe kompromis između interesa bivših zaposlenih i države koja će imati kapacitet da na način, kako je to i dogovoreno, ta sredstva isplati, odnosno da, nadam se da već od ove ili naredne godine krene sa isplatom“, rekao je Damjanović.

Pavličić: Povećavaju se zahtjevi za materijalnu odštetu pred Evropskim sudom za ljudska prava

Na dnevnom redu je i Izvještaj o radu Kancelarije zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu za 2022. godinu.

Pravna zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentina Pavličić je, između ostalog, kazala da je primjetno da se predstavke koje se podnose pred Evropskim sudom, zahtjevi za materijalnom odštetom i te kako povećaju, neki sa razlogom, a neki i bez razloga…

„Oni koji su sa razlogom tiču se izvršenja naših nacionalnih presuda, gdje mi kao država građanima moramo da garantujemo kada je nešto pravosnažno i izvršno – moramo da ga izvršimo. U slučaju da kasnimo u izvršenju, onda osim te materijalne obaveze, odnosno onoga što je presuđeno, imamo obavezu da nadoknadimo štetu“, rekla je Pavličić.

Takođe, kazala je da je problem sa kojima se suočavaju i dužina trajanja postupka pred Ustavnim sudom.

„To nosi dvije težine. S jedne strane, građani nemaju adekvatnu zaštitu na nacionalnom nivou, a sa druge strane nameće nam se bespotrebno finansijsko opterećenje…“, rekla je Pavličić.

Šćekić: Crna Gora ponovo uključena u program IPA 8

Ministar zdravlja u tehničkom mandatu Dragoslav Šćekić rekao je da je Crna Gora ponovo uključena u program IPA 8 za period od 2023. do 2026. koji podrazumijeva promociju i podršku usvajanja najboljih praksi pristupanja Evropskoj uniji na zapadnom balkanuu oblastima zdravlja i bezbjednosti.

Ukupan budžet tog programa je 1.5 miliona eura, a korisnici su Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Albanija i Makedonija.

Kako je naveo, kroz tu finansijsku perpsektivu predviđeno je da se sprovode aktivnosti na uspostavljanju nacionalne operativne jedinice za droge i nacionalnog sistema ranog upozoravanja o novim psihoaktivnim supstancama u svakoj od zemalja.

Abazović: Samo čudo može da ugrozi da ova godina ne bude rekordna

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović rekao je da je u Crnoj Gori trenutno 29.055 turista, što je, kako je kazao, 10 odsto više nego prošle godine i 50 odsto više nego rekordne 2019. godine.

„Mislim da samo veliko čudo može da ugrozi da ova godina ne bude rekordna. Pozivam sve nadležne organe i turističku privredu da goste dočekamo u što boljoj atmosferi, što spremniji, zato što nas čeka godina koja će po svemu sudeći biti za pamćenje kada su u pitanju rezultati u turizmu“, rekao je Abazović.

DIK-u isplatiti sredstva iz budžetske rezerve

Sjednica je počela predlozima za dopunu dnevnog reda. 

Ministar finansija u tehničkom mandatu Aleksandar Damjanović predložio je da se na dnevnom redu nađe i obezbjeđivanje sredstava za drugi krug predsjedničkih izbora iz tekuće budžetske rezerve. 

„Imali smo dva kruga, a ne jedan, DIK očekuje isplatu novca kako bi se birački odbori isplatili“, rekao je Damjanović.

Ministarka kulture u tehničkom mandatu Maša Vlaović kazala je da je postignuta saglasnost za korigovanje koeficijenata umjetničkoj grupi poslova.

NIKŠIĆ PROGNOZA