(VIDEO) Abazović: Izvještaj EK dotukao svakodnevnu propagandu

Lider Građanskog pokreta (GP) URA i doskorašnji premijer Dritan Abazović, saopštio je danas da je izvještaj Evropske komisije (EK) o Crnoj Gori „dotukao svakodnevnu propagandu“ o radu njegove vlade.

Pres konferenciju ste mogli pratiti uživo na našem portalu:


„Više puta sam bio javno napadan jer kritikujem pravosuđe. Evo potvrde iz EK – najveći problem Crne Gore je nedostatak reformi u pravosuđu. Pozivam predjsednika Skupštine (Andriju Mandića) da zajedno na kolegijumu odredimo kad će biti datum sjednice. Što se nas tiče, sjutra ujutru smo spremni da glasamo za sedmog kandidata za sudiju Ustavnog suda, g. (Faruka) Resulbegovića“, poručio je Abazović na konferenciji za medije u parlamentu.

On je naveo da je zahvalan EK na „precizini formulacijama“ po pitanju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Rekao je da su tokom 2022. pokrenute „istorijske stvari vezane za krupne slučajeve“.

„U izvještaju stoji da je za nekoliko slučajeva istraga u toku. Oni su spremni i gotovi, i mogu da se aktiviraju svakog momenta. Spremni su i nadam se da se mogu realizovati. Znam i zašto nisu – zbog političke situacije i kalkukulacija“, dodao je Abazović.

Šef GP URA je rekao da izvještaj EK govorio o „ekspanziji ekonomije, računajući potrošnju i rast turističke privrede“, i da se niko nije izvinio zbog priče o tome da će Crna Gora bankrotirati.

„Četrdeset treća Vlada ostavila je BDP (bruto domaći proizvod) koji prelazi šest milijardi eura, imala najveći rast po MMF-u (Međunarodni monetarni fondu) u 2023. i imala najmanje zaduženje – od 100 miliona eura – otkad postoje vlade nezavisne Crne Gore“, naglasio je Abazović.

Novaković Đurović: Izvještaj EK konstatuje dominantno ograničeni napredak u određenim oblastima

Potpredsjednica GP URA i donedavna koordinatorka Ministarstva evropskih poslova Ana Novaković Đurović, ocijenila je da izvještaj EK konstatuje „dominantno ograničeni napredak u određenim oblastima“ i da je Crna Gora i dalje „umjereno spremna“ za EU.

„Pozivam Skupštinu da već na sljedećoj sjed izabere nedostajućeg sedmog člana Ustavnog suda, kandidata Resulbegovića. On će dobiti našu podršku, kao što je i u prvom krugu glasanja. To je prvi i najvažniji korak koji treba da uradimo da odblokira političke kriterijume. Nakon toga, izglasavanje vrhovnog državnog tužioca…“, izjavila je ona na konferenciji.

U izvještaju EK se, prema njenim riječima, konstatuje da je doskorašnja vlada bila stoprocentno usaglasila svoju spoljnu politiku s vanjskom politikom EU, „apsolutno pratila evropsku agendu“ i ispunjavala svoje obaveze na tom putu.

„Vlada je svoju pregovaračku strukturu uskladila s metodologijom, radne grupe su se redovno sastajale, kolegijum donosio važne odluke. Vlada je preko 20 zakona poslala EK, i sve vrijeme apsolutno pratila evropski put“, dodala je Novaković Đurović.

Izvještaj, kaže ona, konstatuje da je Vlada u prethodnih godinu i po dana napravila „ozbiljan napredak“ o određenim oblastima.

„Kao što su javne nabavke, industrijska politika, vanjska politika… Oblasti koje ćemo, nakon deblokiranja političkih kriterijuma, moći vrlo brzo da vodimo ka zatvaranjau. Tako da novoj Vladi neće biti teško ako Skupština uradi najvažniji dio posla. Reforme pravosuđa najviše zavise od Skupštine, od konsenzusa između partija, i mi pozdravljamo ovakvu vrstu apela EK i saglasni njom upućujemo kolegama poziv i očekujemo da na sljedećoj sjednici krenemo s kompletiranjem Ustavnog suda, a onda i s ostalim nedostajućim imenovanjima“, zaključila je Novaković Đurović.

Foto: Screenshot GP URA

NIKŠIĆ PROGNOZA