(VIDEO) Abazović: Crna Gora izdvaja 14 posto svog vojnog budžeta za pomoć Ukrajini

Predsjednik Vlade Crne Gore  Dritan Abazović učestvovao je na Varšavskom bezbjednosnom forumu koji se u glavnom gradu Poljske. Abazović je na Varšavskom bezbjednosnom forumu učestvovao u svojstvu govornika na panelu: „Globalni izazovi, globalne koalicije? Kako kolektivni Zapad može izgraditi partnerstva u vanjskoj politici“. 

Abazović je naveo da imamo situaciju da je Ruska federacija napala Ukrajinu i dodao da sjutra se isto može desitii i Zapadnom Balkanu.

– Narod Ukrajine, ne brani samo sebe, oni brane njihovo pravo koje imamo svi mi, da sami biraju svoj put. Mislim da EU mora da oživi proces proširenja, ako želi da ostane atraktrivna za nove članice u kontekstu globalne koalicije, jer treba da mislimo o trećim stranama, i ako želimo da se osjećamo sigurnije u kontekstu Rusije, sjutra Kine ili neke treće zemlje, mislim da bi EU trebala da donese odluku da oživi proces proširenja. Velika Britanija napustila EU, ali da je sada vrijeme za veće koalicije. Rekao je da je svijetu potreban veći nivo saradnje- istakao je on.

Kako je naveo, danas mala Crna Gora je zemlja koja ima najveći broj izbjeglica iz Evrope, shodno svojoj veličini, pet odsto.

– Crna Gora izdvaja 14 posto svog vojnog budžeta za pomoć Ukrajini. Kada bi svaka evropska zemlja to učinila kao Crna Gora, rat bi bio završen za dvije tri nedelje- naveo je Abazović.

Varšavski bezbjednosni forum (VBF) organizuje fondacija Kasimir Pulaski od 2014. godine, kroz strateško partnerstvo sa NATO-om, Kancelarijom za nacionalnu bezbjednost Predsjednika Republike Poljske i pod pokroviteljstvom poljskog Ministarstva vanjskih poslova.

– Glavne oblasti djelovanja VBF su post-sovjetska sfera uticaja i transatlantski odnosi u kontekstu bezbjednost, a ima za cilj da kroz dijalog političkih i akademskih predstavnika unaprijedi razumijevanje bezbjednosne politike EU i NATO. Forum se ovim temama bavi kroz djelovanje međunarodnih eksperata u oblasti bezbjednosti. Ove godine VBF će se održati 3. i 4. oktobra, sa velikim brojem visokih predstavnika državne administracije i vojske, kao i učesnika međunarodnih organizacija poput EU i NATO, priznatih eksperata iz sfere bezbjednosne politike i vodećih imena iz oblasti industrije. Fokus će biti na svim aspektima transatlantske bezbjednosti sa četiri glavne oblasti koje se odnose na spoljnu politiku, odbranu, energetiku i demokratsku otpornost- navodi se u saopštenju.

foto:Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA