Varhelji: Crna Gora neće zatvoriti nijedno poglavlje dok ne ispuni mjerila iz poglavlja 23 i 24

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji kazao je na današnjem predstavljanju Paketa o proširenju na sjednici Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove (AFET), da Crna Gora neće zatvoriti nijedno poglavlje dok ne ispuni mjerila iz poglavlja 23. i 24.

Predstavljanje Paketa o proširenju počelo je na sjednici Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove. Možete ga pratiti na sljedećem linku.

„Iako je napredak prema reformama EU uglavnom zastao, sada se nova Vlada treba fokusirati na reforme povezane sa Evropskom unijom kako bi demokratske institucije i pravosuđe još jednom postali u potpunosti funkcionalni. Ispunjavanje mjerila iz poglavlja vladavine prava 23 i 24 biće ključni za dalji tok pregovora. Neće se privremeno zatvarati druga poglavlja dok se ovi uslovi ne ispune“, kazao je Varhelji. 

Poglavlje 23 odnosi se na pravosuđe i temeljna prava, a poglavlje 24 na pravdu, slobodu i bezbjednost.

Podsjetimo, Ovogodišnji paket o proširenju EU kao i Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan predstavljen je danas u Briselu, a očekivano je bilo da bude riječi i o izvještaju Evropske komisije za Crnu Goru, što se nije desilo.

Foto: europa.eu

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA